Alamy / AOP
22:10 - 23.07.2021 / viihde / Findance
Vajaa viidennes suomalaisista on toteuttanut omia seksifantasioitaan - eniten käytäntöön viety fantasia on seksi julkisella paikalla

Suomalaisten seksielämään paneutuneesta Kaalimato.comin tutkimuksesta selviää, että vajaa viidennes (19 %) suomalaisista on tarttunut tuumasta toimeen ja toteuttanut omia seksifantasioitaan käytännössä. Miehet ovat olleet naisia aktiivisempia: miehistä omia seksihaaveitaan on toteuttanut 22 prosenttia, kun taas naisista 16 prosenttia. Eniten omia fantasioitaan on toteuttanut 25–34-vuotiaat (27 %) sekä seurustelevat, erillään asuvat pariskunnat (24 %).

Kumppanin fantasioita on toteuttanut 17 prosenttia suomalaisista. Tässäkin nuoret ovat olleet aktiivisimpia: sekä 18–24- että 25–34-vuotiaista yli viidennes (23 %) on lähtenyt toteuttamaan kumppaninsa fantasioita. Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen mukaan fantasiat voivat parhaimmillaan rikastuttaa parisuhteen seksielämää, mutta aina fantasian paljastaminen kumppanille ei vastaa odotuksia.

– Fantasiat ovat usein henkilökohtaisia ja arkoja asioita. Voi kuitenkin olla vapauttavaa ja parisuhteen luottamusta vahvistavaa keskustella fantasioistaan avoimesti kumppanin kanssa ja saada myös kumppani jakamaan omat seksuaaliset haaveensa, Lavikainen kertoo.


Eniten suomalaisia kiehtoisi kolmen kimppa ja sitominen, mutta seksi julkisella paikalla on toteutetuin fantasia

Viime kuussa kerroimme, että suomalaisten märkien päiväunien kolmen kärki on kolmen kimppa (27 %), sitominen (21 %) ja seksi julkisella paikalla (21 %). Kaikkien vastaajien keskuudessa suuret ikäerot olivat fantasiana 13 prosentilla, mutta valtaosa kyseisen fantasian omaavista oli miehiä. Naiset haaveilevat miehiä enemmän seksistä samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Vaikka suurin osa suomalaisista ei ole toteuttanut omia seksifantasioitaan, nousee vastaajien keskuudesta joitakin fantasioita, joiden haaveilusta on siirrytty tositoimiin asti. Kaalimato.comin tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen (20 %) on harrastanut seksiä julkisella paikalla. Myös sitominen (17 %), roolileikit (11 %) ja kolmen kimppa (10 %) pääsevät eniten toteutettujen fantasioiden listalle.


– Monet näistä eniten toteutetuista fantasioista ovat klassisia ja varsin vaivattomia viedä käytäntöön, mutta kaikista suosituin toteutettu fantasia, seksi julkisella paikalla, onkin haastavuudeltaan omaa luokkaansa. Kenties suuri kiinnijäämisen riski kiihottaa suomalaisia aivan erityisellä tavalla, Lavikainen sanoo.

Ikä tuntuu vaikuttavan sekä siihen, kuinka aktiivisesti fantasioi, kuin myös toteuttaa fantasioitaan. Niin kolmen kimpassa, sitomisessa, seksin harrastamisessa julkisella paikalla kuin roolileikeissäkin korostui 18–24-, 25–34-vuotiaat muita ikäluokkia ahkerampina fantasioijina sekä fantasioiden toteuttajina.

– Suurin osa ihmisistä fantasioi, mutta vanhemmat eivät välttämättä tietyllä tapaa hyväksy mielitekojaan, sillä niitä pidetään tabuina. Nuoret sen sijaan hyväksyvät omat fantasiansa avoimemmin ja myös toteuttavat niitä aktiivisemmin, Lavikainen kertoo.

Tutkimustiedot perustuvat Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n suunnittelemaan ja analysoimaan suomalaisten seksielämää ja seksuaalisuutta käsittelevään kyselytutkimukseen. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhtikuussa 2021. Tutkimukseen vastasi 1 000 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.