Alamy / AOP
06:10 - 15.07.2021 / viihde / Findance
Helteellä tulisi juoda riittävästi ja huolehtia ravinnon saannista

Kesän hellejakso on jatkunut jo viikkojen ajan, eikä viilennystä ole ennusteiden mukaan lähipäivinä luvassa. Yhtäjaksoisen hellejakson vaikutuksesta on havaittu lämpöuupumisen merkkejä sekä kuumuuden vaikutuksia toimintakykyyn, jaksamiseen sekä kotona pärjäämiseen niin ikäihmisten kuin nuorempienkin kohdalla.

Riittävä nesteytys ja ravinnosta huolehtiminen on tärkeää

Helle näkyy myös päivystykseen hakeutuvien ihmisten lukumäärässä. Tyypillisesti päivystykseen hakeutuva on ikäihminen, jolla on nesteenpoistolääkitys mutta nuoremmatkaan eivät aina muista juoda tarpeeksi. Iäkkäillä janon tunne on nuoria vähäisempi ja nesteytys jää silloin helposti vajaaksi.

– Helteellä ei tunne ehkä nälkää samoin kuin viileämmällä säällä. Juomisen lisäksi on tärkeä muistaa myös syödä, että kehon suolatasapaino ei pääse sekoittumaan, toteaa Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula.


Elimistön lämpökuormitus pahentaa monien pitkäaikaissairauksien oireita. Lisäksi monet sairaudet tai niihin liittyvät lääkitykset heikentävät elimistön kykyä sopeutua kuumuuteen ja lisäävät lämpösairauksien riskiä.

– Sekä nuorilla että iäkkäillä päivystys- tai sairaalahoitoa vaativat oireet olisivat ennaltaehkäistävissä riittävällä nesteytyksellä ja ravinnolla, muistuttaa Karhula.

– Kehon lämpökuorma kasvaa pitkien hellejaksojen aikana. Terveysriskit näkyvät jo lyhyemmänkin hellejakson aikana. Nyt, kun hellettä on kestänyt jo viikkoja, on monella vaikeuksia selvitä kuumista päivistä. Tukalaa oloa voi helpottaa käymällä uimassa tai kylmässä suihkussa tai pitämällä jalkoja kylmässä vedessä. Alkoholi ja kofeiini kuivattavat kehoa, joten on parempi juoda esimerkiksi vissyvettä tai raanavettä ja välttää turhaa fyysistä toimintaa päivän kuumimpaan aikaan, kertoo Karhula.

– Kannattaa suosia viileitä ja vesipitoisia ruokia kuten salaatteja ja hedelmiä.


Viilennä koti oikein tuulettamalla illalla ja yöllä

Asunnot voivat tulla helteellä kuumiksi. Etenkin kerrostaloasunnot voivat olla erittäin kuumia, varsinkin jos asunnon ikkunat ovat etelän puolella. Ikkunat kannattaa peittää päivällä verhoilla tai kaihtimilla ja hyödyntää yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa. Tuuletuksessa kannattaa siis pitää yöllä ikkunat auki, jolloin viileää ilmaa tulee huoneistoon. Myös tarpeettomat sähkölaitteet kannattaa sammuttaa. Uunin ja sähkösaunan lämmitystä kannattaa harkita helteellä tarkkaan.

Huolehdi myös eläinten hyvinvoinnista

On myös tärkeä muistaa, että kotieläimet tarvitsevat viilennystä ja nestettä, eikä koiria tulisi missään tapauksessa jättää autoon tai ulos varjottomaan paikkaan näin kuumalla, edes lyhyeksi aikaa. Vettä tulisi eläimellä olla aina saatavilla.

artikkelin avainsanat:
Eksote helle kesä terveys