Pixabay
18:10 - 19.06.2021 / viihde / Findance
HSY:n 5 vinkkiä puusaunan lämmitykseen

Puusauna kuuluu oleellisesti monen suomalaisen juhannukseen, mutta varmistathan, että lämmität saunan oikein. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, kuinka saunot mahdollisimman vähäpäästöisesti.

Polttamalla puita oikeaoppisesti voit vähentää päästöjä

Saunominen on mukavaa, ja tutkimusten mukaan se edistää myös terveyttä. Puunpoltosta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Ne kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja verenkiertoon asti ja voivat pahimmillaan aiheuttaa keuhkoputkentulehdusta tai astma- ja sydänkohtauksia.

- Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa oikeaoppisesti, päästöt vähenevät merkittävästi, sanoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.

- Tärkeintä on, että polttaa tulipesässä vain kuivaa puuta eikä lainkaan roskia. Märkien puiden ja roskien poltosta tupruaa ilmaan runsaasti hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä, jotka ovat terveydelle haitallisia, Väkevä jatkaa.

Huonossa puunpoltossa hiukkaspäästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna. Huonolla puunpoltolla on myös haitallisia ilmastovaikutuksia. Huonossa puun palamisessa syntyy mustaa hiiltä eli nokea, joka Suomen leveyspiireiltä kulkeutuu arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.


Savun väri kertoo palamisen puhtaudesta

- Tarkkailemalla savupiipusta tulevan savun väriä, saat tietoa, miten puhtaasti puut palavat. Mitä tummempi savu, sen korkeammat ovat päästöt. Tavoitteena on saada savu värittömäksi, Väkevä sanoo.

Noin puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista on peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Kiukaiden osuus näistä päästöistä on merkittävä.


Näiden viiden vinkin avulla saunot hiukkasen puhtaammin:

- Ota vanhat tuhkat pois.

- Käytä ensin pieniä ja kuivia puita, jotta puut syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta ja puupohjaiset sytytyspalat.

- Polta vain kuivaa puuta. Älä koskaan polta roskia kuten kertakäyttöastioita, maitotölkkejä tai makkarapakkauksia.

- Polta puut useammassa erässä. Älä lado pesää täyteen. Lisää puita vasta liekkien hiipuessa.

- Hyvä palaminen tarvitsee riittävästi ilmaa. Säädä ilmaa kiukaan käyttöohjeen mukaisesti.

artikkelin avainsanat:
niksit sauna