
Suomalainen työttömyys on muuttunut, mutta mielikuvat siitä ovat jämähtäneet menneisyyteen. Maailmanmestari ja Big Brother Suomi -talossa parhaillaan vaikuttava Petra Olli on kampanjakasvona YTK:n käynnistämässä #tämäkinvätystässä -kampanjassa, joka haastaa työttömiin liitetyt negatiiviset leimat.
Yleinen työttömyyskassa YTK käynnisti tänään viestintäkampanjan, jonka tarkoituksena on tuulettaa ummehtuneita käsityksiä työttömyydestä.
Kampanjan taustalla on se, että YTK on tunnistanut työttömyyden stigman, joka aiheuttaa leimautumista ja häpeän kokemusta. YTK:n ja DrAI:n alkuvuodesta tekemä yhteistutkimus paljasti, että suomalaisissa Twitter-keskusteluissa liikkuu paljon negatiivisia mielikuvia työttömistä.
Häpeästä ei ole mitään hyötyä työllistymisessä. Se päinvastoin vaikeuttaa sitä.
”Työttömyys on yhteiskunnallinen ilmiö, ei yksilön vika. Kenenkään ei pidä tuntea tarpeetonta häpeää työttömyydestä tai lomautuksesta. Viimeistään koronakriisi on osoittanut, että lähes kuka tahansa voi kohdata työttömyyden – myös työurallaan menestynyt ihminen”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki.
Työttömyyden murros on fakta, joka näkyy datasta
Kyse ei ole pelkästään mielikuvista, sillä työttömyyden murros näkyy myös tilastoissa. Soviteltujen päivärahojen osuus YTK:n maksamista etuuksista on kasvanut viime vuosina selvästi. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä suurempi osa työttömyysetuutta saavista tekee osa-aikaisesti töitä. Osittaiset lomautukset ja osa-aikatyö kertovat, että työttömyys on muutoksessa.
“Työttömyys on tuskin koskaan ollut sellaista kuin sen on mielikuvissa usein kuviteltu olevan, siis tasaisen passiivista kilometritehtaassa jonottamista. Näemmä päivittäisen työmme kautta tyystin erilaisen työttömyyden: aktiivisen ja sisukkaan uuden työn etsinnän, johon kuuluu osa-aikatöiden kautta aika paljon työntekoakin. Työnhakijat ovat aktiivinen ja moninainen joukko”, Sanna Alamäki kertoo.
Puoli miljoonaa jäsentä sai vaikuttaa kampanjaan
Kampanja syntyi poikkeuksellisen prosessin kautta. YTK:n yli puolimiljoonainen jäsenistö sai valita lopullisen mainosidean. Tarjolla oli kaksi erilaista toteutusvaihtoehtoa, joista Petra Ollin tähdittämä idea nappasi selkeän pistevoiton 68 % ääniosuudella. Nopeasti toteutettuun äänestykseen saatiin 11 952 ääntä ja yli 2000 kommenttia.
”Jäsenemme ovat meille tärkeitä ja halusimme heidän hyväksyntänsä valitsemallemme suunnalle. Lisäksi meitä kiinnosti kuulla heidän ajatuksiaan kampanjasta etukäteen. Aihe selvästi sytytti jäsenistömme. Saimme valtavasti kommentteja ja paljon lisää ajateltavaa työttömyyden mielikuvista”, sanoo YTK:n asiakkuus- ja viestintäjohtaja Ilona Kangas.