Pasi Tiitola / Tampereen Raitiotie Oy
22:10 - 21.04.2021 / viihde / Findance
Tampereen Ratikan koeliikenne alkaa 10. toukokuuta - Kyytiin pääsee ilmoittautumalla ennakkoon

Tampereen Ratikan liikennöinti alkaa 9. elokuuta. Aikataulujen mukaista liikennöintiä testataan matkustajien kanssa sitä ennen 10. toukokuuta alkavalla koeliikenteen vaiheella. Koronan vuoksi koeliikennettä ei voida aloittaa täysin avoimesti vaan matkustajille avataan mahdollisuus ilmoittautua Ratikkakyytiin ennakkoon. Tampereen Ratikan liikennöintiallianssi tiedottaa ennakkoilmoittautumisen aukeamisesta erikseen viikolla 17.

Tampereen Ratikan koeliikenne käynnistetään 10. toukokuuta. Koeliikennettä ajetaan 15 minuutin vuorovälein arkisin noin klo 12-18 linjalla 3, joka kulkee Hervantajärven ja Pyynikintorin välillä. Kyytiin pääsy edellyttää sekä ennakkoilmoittautumisen Nyssen sivuilla että matkalipun ostamisen ennakkoon tutuista Nyssen kanavista, eli Nysse Mobiili -sovelluksen kautta tai käyttämällä Nysse-matkakorttia. Ratikka liikkuu vyöhykkeillä A ja B, eli matkaan tarvitaan kahden vyöhykkeen lippu. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

- Koronatilanteen johdosta matkustajamäärää on tarpeen rajata, jotta voimme taata vaaditut turvavälit. Toivomme, että ihmiset muistavat ilmoittautuessaan, että tarpeetonta matkustamista on edelleen syytä välttää. Kaikki pääsevät kyllä ennen pitkää kokeilemaan Ratikalla matkustamista, Tampereen seudun joukkoliikenne Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita lupaa.

- Valmistaudumme lukuisin toimenpitein turvallisen koeliikenteen käynnistämiseen. Raitiovaunuihin asennetaan käsidesiautomaatit, matkustajapaikkojen määrää rajoitetaan ja informoimme matkustajia kuulutuksin, ohjevideoin ja opastein. Vaunut ovat hyvin ilmastoituja, mutta ilmanvaihto tehostuu, kun kaikki ovet avataan joka pysäkillä. Ratikat saavat myös nanopinnoitteen, joka tappaa virukset pinnoilta muutamassa minuutissa. Lisäksi vaunut siivotaan joka päivä tehostetusti, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö listaa.

Kun koeliikenne aloitetaan, jokaisen tulee muistaa oma vastuunsa viruksen leviämisen ehkäisemissä. Kyytiin ei pidä tulla jos on pieniäkin oireita. Lisäksi suosituksia maskeista, hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja oikeasta tavasta yskiä ja aivastaa tulee noudattaa. Tampereen Ratikan liikennöintiallianssi toivoo kaikkien ottavan ohjeet vakavasti, jotta Ratikan palvelukokemuksen viimeistely saadaan suoritettua turvallisesti ja aikataulussa.


Tästä Tampereen Ratikan koeliikenteessä on kyse

Tampereen Ratikan koeliikenne on Ratikan käyttöönoton kannalta tärkeä vaihe, jossa viimeistellään palvelukokemus ja testataan liikennöinnin suunnitelmat. Ratikan kyytiin otetaan silloin maksavia asiakkaita, mutta Ratikka ei liikennöi vielä lopullisten aikataulujen mukaisesti eivätkä bussilinjastoon tehtävät muutokset ole vielä voimassa. Samalla kuljettajat ja liikenteenohjaajat saavat arvokasta kokemusta matkustajien kanssa aikataulun mukaan ajamisesta. Koeliikenteen aloittaminen on käänteentekevä vaihe myös matkustajien kannalta, sillä silloin he pääsevät tutustumaan Ratikalla matkustamiseen ja voivat sitä kautta vaikuttaa palvelukokemuksen hiomiseen.

Tampereen Ratikan liikennöintiallianssi päätti maaliskuussa koeliikenteen aloittamisen siirtämisestä toukokuulle heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Liikennöintiallianssi arvioi silloin kaupungin häiriötilannejohtoryhmän kanssa, että riski siihen, että avoimen koeliikenteen aloittaminen saisi suuren ihmisjoukon liikkeelle, on liian korkealla. Samasta syystä koeliikenne on nyt päätetty aloittaa rajoitetusti. Ennakkoilmoittautumista vaativaa koeliikenteen vaihetta seuraa myöhemmin kesällä vaihe, jolloin matkustajille tulee tarjolle vuoroja laajemmin liikennöintiajoin.

- Hankkeemme etenee osittain jopa aikataulua edellä ja kuljemme vakaasti kohti liikennöinnin aloittamista elokuun 9. päivänä. On hienoa, että pääsemme nyt aloittamaan koeliikenteen ja siten varmistamaan liikennöintiallianssin lupaaman palvelutason. Siihen tarvitaan testaamista maksavien asiakkaiden kanssa, Pekka Sirviö toteaa.