Pixabay
22:10 - 02.04.2021 / viihde / Findance
Ilmatieteen laitos: Maaliskuu oli tavanomaista lauhempi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuun keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan vajaasta kahdesta plusasteesta Keski-Lapin noin seitsemään pakkasasteeseen. Kuukauden keskilämpötila oli laajalti tavanomaista korkeampi, lähinnä maan itäosassa sekä Kainuussa lämpötila oli tavanomainen. Lounaissaaristossa, länsirannikolla sekä Lapin luoteisosassa keskilämpötila oli reilut kaksi astetta tilastollisen vertailukauden 1981–2010 keskiarvon yläpuolella, kun taas Pohjois-Karjalassa oltiin vertailukauden keskiarvon tuntumassa.

Maaliskuun ylin lämpötila oli Jomala Jomalabyssa kuun 23. päivänä mitattu 14,6 astetta. Alin lämpötila oli puolestaan Kuhmon Kalliojoella kuun 9. päivänä mitattu -38,9 astetta.'

Lauha loppukuu sulatti lumia

Maaliskuun sademäärä oli yleisesti keskimääräinen tai keskimääräistä pienempi, lähinnä Kainuussa sademäärä oli paikoin tavanomaista suurempi. Eniten satoi Puolanka Paljakan havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 63,1 millimetriä. Vähiten maaliskuussa satoi Kustavin Isokarin havaintoasemalla, 12,1 milliä. Suurin vuorokauden sademäärä, 20,4 millimetriä, mitattiin alustavien tietojen mukaan Paljakan havaintoasemalla kuun 29. päivänä.


Kuukauden päättyessä maan lounaisosassa sekä Ahvenanmaalla oli lumetonta, muualla maassamme oli lunta vielä noin 10–90 senttimetriä. Eniten lunta oli kuukauden päättyessä Kainuussa ja Kilpisjärvellä. Pitkän ajan keskiarvoihin nähden kuun lopussa lähes koko maassa oli tavanomaista vähemmän lunta, Keski-Lapissa paikoin jopa poikkeuksellisen vähän. Maaliskuun alussa ja vielä puolivälissäkin lunta oli varsinkin maan keskiosassa tavanomaista enemmän, mutta kuun lopun pitkä lauha jakso sulatti lumia keskiarvon alapuolelle.

Auringonpaistetunteja oli maaliskuussa melko tavanomainen määrä.

artikkelin avainsanat:
Ilmatieteen laitos sää