Pixabay
21:10 - 09.03.2021 / viihde / Findance
Suomen Kennelliitto: Suojelukoiraharrastajille tulossa eettinen koulutus ja -sitoumus

Suomen Kennelliitto edellyttää, että Suomen Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto uudistavat suojelukoirakoulutusta ja tehostavat suojelukoiraharrastuksen valvontaa kansainvälisten suojelukoirakokeiden IGP- ja Mondioring-suojeluosuuteen liittyvän koulutuksen osalta.

- Olemme käyneet näitä asioita läpi yhdessä molempien liittojen johdon kanssa tällä viikolla. Olemme yhtä mieltä siitä, että toiminnan jatkamiseksi tarvitaan merkittäviä muutoksia toimintatapoihin ja toiminnan valvontaan, painottaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Saksanpaimenkoiraliitto keskeytti oman suojelukoirakoulutustoimintansa välittömästi 25.2.2021 Ylen julkaistua 24.2.2021 verkkosivuillaan ja A-studiossa videomateriaalia, jossa koirien koulutuksessa käytetään väkivaltaisia koulutusmenetelmiä ja -välineitä, kuten sähkö- ja piikkipantoja. Suomen Palveluskoiraliitto ilmoitti 26.2.2021, ettei hyväksy minkäänlaista väkivaltaa koirakoulutuksessa, ja tulee järjestämään kaikille liiton pätevöimille tuomareille, kilpailuavustajille ja koulutusohjaajille eettistä ohjeistusta koskevan verkkokoulutuksen yhteistyössä Kennelliiton kanssa.

Kennelliiton hallitus päätti kokouksessaan 28.2.2021 keskeyttää toistaiseksi kaiken suojelukoirakoulutukseen ja -kokeisiin liittyvän toiminnan. Päätös koskee Suomen Kennelliiton ja sen jäsenjärjestöjen nimissä järjestettäviä IGP- ja Mondioring-koelajien suojeluosuuteen liittyviä koulutuksia sekä IGP- ja Mondioring-kokeita. Keskeytys jatkuu toistaiseksi, kunnes havaitut puutteet toiminnassa on selvitetty ja korjattu, ja kaikki toimintamallit kehitetty eläinsuojelulain mukaisiksi, eläinten hyvinvointia tukeviksi.

Eettinen koulutus käynnistyy keväällä

Liitot ovat sopineet yhdessä toimenpiteistä, joista ensimmäisenä toteutetaan eettinen koulutus ja eettinen sitoumus. Tämä täydennyskoulutus on pakollinen kaikille kohderyhmille, ja se tullaan järjestämään pandemiatilanteessa etäkoulutuksena. Ensimmäinen koulutus on tarkoitus järjestää jo alkukeväästä.

Ensimmäisessä vaiheessa eettinen koulutus järjestetään suojelukoiraharrastuksen maalimiehille, kilpailuavustajille, tuomareille, koulutusohjaajille ja Saksanpaimenkoiraliiton jäsenyhdistysten puheenjohtajille sekä niiden Suomen Palveluskoiraliiton jäsenyhdistysten puheenjohtajille, joiden yhdistyksissä on IGP- ja Mondioring-toimintaa. Koulutuksen rungon työstää Saksanpaimenkoiraliitto, kertoo puheenjohtaja Sami Baggström.

- Koulutus on vietävä läpi kaikille toimijoille, jotta saamme kitkettyä epäeettiset toimintatavat pois harrastuksesta, sanoo Suomen Palveluskoiraliiton puheenjohtaja Mika Laaksonen.


Eettinen sitoumus käyttöön

Kaikille virallisissa kokeissa toimiville maalimiehille ja muille toimijoille laaditaan eettinen sitoumus, joka heidän on allekirjoitettava. Myös liittojen alaisten koulutusten toimihenkilöiden tulee sitoutua eettisiin ohjeisiin.

Yhteinen lisenssi ja yhteiset pelisäännöt

Saksanpaimenkoiraliitto ja Suomen Palveluskoiraliitto ryhtyvät yhtenäistämään toimintamallejaan niin, että nyt toisistaan irralliset suojelulisenssivaatimukset ja säännöt yhtenäistetään, ja jatkossa molemmat liitot toimivat samojen periaatteiden mukaisesti.

Kennelliitto, Suomen Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto tehostavat myös yhteistyötä viranomaisten kanssa niin eettisen koulutuksen