Ville Juurikkala
20:10 - 08.12.2020 / musiikki / Findance
Iskelmä: Lauri Tähkä - Palavaa vettä on 2000-luvun suurin hitti

Iskelmän kuuntelijat ovat äänestäneet Lauri Tähkän kappaleen Palavaa vettä 2000-luvun suurimmaksi hitiksi.

Palavaa vettä on julkaistu vuonna 2018 ja sen tekijäjoukkoon kuuluvat Tähkän lisäksi Timo Kiiskinen, Arto Tuunela ja Jukka Immonen. Tähkän mukaan valtava radiohitti oli vähällä jäädä tekemättä. Hän oli jo kertaalleen hylännyt Tuunelan lähettämän demon, kunnes kaivoi sen esiin eräänä aamuna.

”Makasin sängyllä ja soitin Kiiskisen Timolle, että nyt mulla on sellainen tunne, että meidän täytyy ottaa tästä asiasta kiinni. Tässä yhdessä demossa on jotakin, joka helähtää mulle tuonne sisälle”, Tähkä on kertonut biisin syntyprosessista Iskelmälle.

Iskelmän nettisivuilla loka-marraskuussa järjestetyssä 2000-luvun suurin hitti -äänestyksessä annettiin lähes 20 000 ääntä. Lauri Tähkän tuotannosta kärkikymmenikköön nousi myös kaksi muuta kappaletta, Morsian sekä Polte. Artisti oli iloisesti yllättynyt tuloksesta.

”Se kuulostaa tosi uskomattomalta. Kun 20 vuoteen mahtuu aika paljon lauluja ja vuosia ja kaikenlaista, niin onhan se hienoa, että Palavaa vettä otti kärkipaikan. Vaikka emme ole nähneet fanien ja yleisön kanssa, niin he ovat tuolla mukana ja äänestävät. Fanijengillä on valtava energia, täytyy kiittää heitä suunnattomasti. Ja kiitokset menevät myös Iskelmälle, joka on radiona pitänyt mua aika hyvin tässä viimeiset 15 vuotta. Se on erittäin tärkeää. Pitää olla kanava biiseille, että ne tulee kuulluiksi”, kommentoi Tähkä tulosta ja jatkaa:

”Tämä äänestys tuli aika ihanaan hetkeen myös siksi, että olen juuri aika syvällä seuraavan albumin tekemisessä. Tulokset auttavat uskomaan niihin lauluihin mitä ollaan nyt tehty. Siihen, että niissä on jotain sielua ja sydäntä, vaikka ne joinakin päivinä tuntuvat siltä, että mä lopetan tämän homman. Tänään ei todellakaan tunnu siltä. Kyllä tämä jatkuu, se lopettamisfiilis kuuluu tähän biisintekoprosessiin. Kiitos kaikille faneille ja äänestäjille.”

2000-luvun suurin hitti -äänestyksessä toiseksi nousi Juha Tapion vuonna 2008 julkaistu hitti ’Kaksi puuta’ ja kolmanneksi Lauri Tähkän vuonna 2016 julkaistu ’Morsian’.

Äänestykseen perustuva TOP 500 -tuloslähetys soi Iskelmässä viime viikonloppuna 4.-6.12.2020.

”TOP 500 -lista on täynnä takuuvarmoja hittejä, mutta mukana on myös mielenkiintoisia biisejä 2000-luvun alkupuolelta. Äänestäjät ovat valinnoissaan suosineet tuoreimpia biisejä, mutta ne 2000-luvun alussa julkaistut kappaleet, jotka ovat päätyneet listalle, ovat todellisia klassikoita”, kommentoi Iskelmän kanavapäällikkö Ari Ojala äänestystulosta.

Eniten kappaleita TOP 500 -listalle sai Juha Tapio, jonka hiteistä peräti 28 pääsi mukaan. Lauri Tähkän hiteistä listalle päätyi yhteensä 26 ja Kaija Koolta 21 kappaletta. Seuraavina tulivat Jenni Vartiainen 17 kappaleella, Haloo Helsinki 16 kappaleella sekä Yö -yhtye 16 kappaleella. Ehdokaslistalla oli vuosien 2000-2019 aikana julkaistuja kappaleita ja lisäksi kuuntelijoilla oli mahdollisuus äänestää omia suosikkejaan listan ulkopuolelta.