Alamy / AOP
22:10 - 13.06.2020 / viihde / Findance
Kaalimato.com tutki: suomalaiset vähentävät stressiä seksiä harrastamalla

Kaalimato.com päätti selvittää, millä tavoin suomalaiset lievittävät stressiään. Tutkimuksen mukaan luonnonrauha, uni, liikunta ja seksi ovat suomalaisten yleisimmät keinot rentoutua.

Kaalimato.comin kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset rentoutuvat parhaiten oleskelemalla metsässä tai luonnossa (37 %), nukkumalla (35 %), kävelemällä tai lenkkeilemällä (29 %), harrastamalla seksiä kumppaninsa kanssa (26 %) sekä kuuntelemalla musiikkia (22 %). Kumppanin kanssa yhteisten lemmenleikkien lisäksi lähes joka kymmenes (9 %) suomalainen kertoo masturboimisen lievittävän parhaiten omia stressitasoja.

- Mukava ja nautinnollinen tekeminen saa ajatukset pois ikävistä ja mieltä painavista asioista. Niinpä myös seksi, erityisesti turvalliseksi koetun ihmisen kanssa, on tehokas kehon ja mielen rentoutuskeino. Kiihottuessa ja orgasmin aikana kehossamme vapautuu mielihyvähormoneja, jonka lisäksi toisen ihmisen kosketus ja läsnäolo rauhoittavat. Seksiä harrastaessa ollaan parhaassa tapauksessa myös täysin läsnä siinä hetkessä, mikä itsessään lievittää stressiä, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo.

Kyselytutkimus paljastaa suomalaisnaisten ja -miesten stressinlievitystottumuksista mielenkiintoisia eroavaisuuksia: esimerkiksi joka viides (20 %) mies kokee treenaamisen ja urheilun toimivana tapana lievittää stressiä, kun naisista näin ajattelee vain 13 prosenttia. Suhteessa suomalaisnaisiin miesten vastauksissa korostuu erityisesti myös alkoholin juominen (miehet 16 %, naiset 8 %) sekä masturbointi (miehet 14 %, naiset 4 %).

Suomalaisnaiset (44 %) sen sijaan kokevat miehiä (30 %) useammin metsässä tai luonnossa oleilun stressiä lievittävänä aktiviteettina. Muita erityisesti naisvastaajissa korostuneita aktiviteetteja ovat eläinten seurassa oleminen (naiset 22 %, miehet 8 %), lukeminen (naiset 14 %, miehet 8 %) sekä kuuma suihku tai kylpy (naiset 12 %, miehet 7 %).

- Yksilön käyttämät rentoutumiskeinot ovat usein ajan saatossa tai koko elämän aikana opittuja käyttäytymismalleja. Tutkimustuloksen mukaan miehet ja naiset assosioivat varsin erilaisia asioita rentoutumiseen. Miehille esimerkiksi itsetyydytys vaikuttaa olevan hyvin yleinen keino lievittää stressiä ja kirjaimellisesti purkaa paineita, Lavikainen kertoo.

Ajan myötä oma arki ja monet kiinnostuksen kohteet muuttuvat aivan luonnostaan – niinpä myös tavat käsitellä stressintunnetta voivat olla erilaisia vanhempana. Seksin harrastaminen kumppanin kanssa rentoutumiskeinona korostuu eniten 35–44-vuotiaiden keskuudessa (32 %) ja masturbointi alle 25-vuotiaiden keskuudessa (16 %). Myös eri liikuntamuodoissa on havaittavissa selkeä trendi: kävely tai lenkkeily koetaan oivallisena stressinlievityskeinona vanhemmissa ikäluokissa, kun taas raskaampi treenaaminen ja urheilu nuoremmissa ikäluokissa.

Tutkimustiedot perustuvat Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan suomalaisten seksielämää ja seksuaalisuutta käsittelevään kyselytutkimukseen. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhti-toukokuussa 2020. Tutkimukseen vastasi 1 000 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista.