Alamy / AOP
22:10 - 10.11.2019 / viihde / Markku Leppilampi
Oletko kuullut vulvodyniasta? Se aiheuttaa naisille valtavaa kipua seksin aikana

The Atlantic -lehdessä kerrotaan [lähde] joidenkin naisten kärsimästä kivusta seksin aikana.

Vulvodynia ilmenee yleisenä kipuna häpyhuulten alueella. Se voi myös paikallistua eri tavalla seksin aikana penetraation yhteydessä.

Vulvodynia voi tehdä seksistä erittäin kivuliasta. Kipu ilmenee palavana tai puukottavana tunteena. Seksiterapeutti Stephanie Buehlerin mukaan joskus parit lopettavat seksin kokonaan vaivan vuoksi.

Terapeutin mukaan vaiva voi aiheuttaa ongelmia parisuhteelle. Mies saattaa esimerkiksi tuntea olonsa torjutuksi, jos hän ei ymmärrä, kuinka kivuliasta seksi todella on. Nainen puolestaan voi tuntea syyllisyyttä.

Buehler on yrittänyt auttaa vulvodyniasta kärsiviä pareja kehottamalla heitä lisäämään arkipäivän läheisyyttä toisiaan kohtaan. Hän kehottaa myös puhumaan tunteista.

Vulvodynia on sikäli mysteerinen, ettei tiedetä, mistä vaiva johtuu. Asiaa kuitenkin tutkitaan, ja se tunnustetaan jo aidoksi ja yleiseksi fyysiseksi vaivaksi - näin ei ole aina ollut.

Seksin lisäksi kipuja voi syntyä tamponien käytöstä, lääkärin tutkimuksista, pyörällä ajamisesta ja tiukkojen housujen pitämisestä.

Buehlerin mukaan vulvodyniaa voi hoitaa hieronnan, neuroterapian, Botoxin tai leikkauksen avulla.

artikkelin avainsanat:
seksi terveys