Alamy / AOP
05:10 - 08.09.2019 / viihde / Markku Leppilampi
Saatko tarpeeksi hyvää unta? Vakavia vaikutuksia seksihaluihin

CNN kertoo [lähde] laadukkaiden yöunien tärkeydestä.

Nukkuminen on ihmiselle erittäin tärkeää. Unen tulisi myös olla laadukasta ja sisältää tarpeeksi syvää unta. Joskus syynä voi olla uniapnea.

Huonoilla yöunilla voi olla monia negatiivisia terveysvaikutuksia, kuten korkea verenpaine, heikentynyt immuunipuolustus, lihominen, tunne-elämän heitteleminen, paranoia, masennus, diabetes, aivohalvaus, sydän- ja verenkiertotauti, dementia ja syöpä. Kaiken lisäksi vaarassa on seksuaalinen kyvykkyys.

- Jos olet väsynyt etkä saa tarpeeksi unta, seksihalusi ovat erittäin alhaalla, professori Laure Mintz kertoi.

Vastikään julkaistussa tutkimuksessa heikot yöunet liitettiin miehillä erektiohäiriöön. Naisten puolestaan on vaikea kiihottua ja saada orgasmia. Tutkittavat olivat yli 60-vuotiaita, mutta uniapneasta kärsivät yhä nuoremmat - ja varsinkin miehet. Iästä huolimatta unella on vaikutusta testosteronin määrään.

Testosteronia kehittyy CNN:n mukaan elimistössä eniten REM-unen aikana. Yön mittaan REM-jaksot pitenevät, mutta saattavat häiriintyä esimerkiksi uniapnean vuoksi - tällöin myös testosteronin kehittyminen jää vajaaksi.

Testosteronilla on vaikutusta seksihalujen lisäksi luiden terveyteen, kognitiivisiin kykyihin, lihasmassan kehittymiseen ja uusien punasolujen syntymiseen. Uniapnean arvellaan olevan laajalti alidiagnosoitu varsinkin naisten kohdalla.

artikkelin avainsanat:
seksi terveys tutkimukset