Alamy / AOP
20:10 - 25.02.2019 / viihde / Markku Leppilampi
Tällainen oli Hitlerin supertankki - kaatui järjettömyyteensä (kuva)

National Interest kertoo [lähde] natsi-Saksan järjettömästä tankkiprojektista.

Maus-niminen tankki oli raportoidusti Hitlerin oma unelma. VIII Maus painoi 188 tonnia. Sen kehitti Porsche Hitlerin omasta toiveesta.

Tankki oli järjetön projekti, sillä se olisi kuluttanut hurjia määriä polttoainetta. Samaan aikaan natsi-Saksa oli menettänyt Afrikan öljykenttänsä, joten polttoaineesta oli tulossa ongelma.

Hitler raportoidusti hyppi yhdestä hullusta ideasta toiseen. Tämä hämmästytti niin häntä läheltä seuranneita aikalaisia kuin nykypäivän tutkijoitakin.

Sen sijaan, että puolustusta olisi kehitetty Venäjän tuhansia T-34-tankkeja vastaan, Hitlerin pakkomielteenä oli kehittää isompi tankki kuin mitä natsi-Saksan vihollisilla oli kehitteillä.

Mausin aseistus vaihteli sen kehityskaaren aikana. Eräässä vaiheessa siihen suunniteltiin 150 mm ja 105 mm tykkejä sekä 20 mm konekivääriä. Moottorin kehittäminen jättiä varten oli haastavaa, sillä tankista tuli painonsa vuoksi hidas.

Joidenkin lähteiden mukaan Hitlerin aikeena Mausille oli käyttää sitä Atlantin vallin aukkojen puolustamiseen.

Kehitystyö lopetettiin marraskuussa 1943. Lopulta vain kaksi tankkia tehtiin valmiiksi, eikä niissä tiettävästi ollut toimivaa aseistusta. Alla kuva.


artikkelin avainsanat:
Adolf Hitler historia sota tech