Alamy / AOP
05:10 - 16.01.2019 / viihde / Markku Leppilampi
Oliko "Hitlerin konekivääri" maailman paras toisessa maailmansodassa? Kutsuttiin lempinimellä vetoketju

Sotahistoriasta kiinnostuneet ja ehkä myös pelien pelaajat tietävät saksalaisten toisessa maailmansodassa käyttämän MG-42-konekiväärin. National Interest [lähde] tutki, oliko se paras toisen maailmansodan konekivääri.

Hitlerin vetoketjuksikin kutsutulla konekiväärillä oli niin nopea sarjatuli, että se kuulosti kuin vetoketju olisi aukaistu tai kangasta revitty.

Asetta arvostettiin niin paljon Yhdysvalloissakin, että se yritettiin kopioida. T24-niminen konekivääri osoittautui kuitenkin pettymykseksi ja projekti lopetettiin.

National Interestin mielestä MG-42 on mahdollisesti paras koskaan valmistettu konekivääri. Se ampui 7,42 mm patruunoita, joiden lentonopeus oli 756 metriä sekunnissa.

Tehokas kantama aseella oli noin kilometrin. Yleensä asetta syötettiin toisiinsa kiinnitetyillä 50 luodin patruunavöillä. Hyvä ampuja ja patruunavyötä syöttävä kaksikko saattoivat ampua 250 laukausta 12,5 sekunnissa.

Aseesta oli sodan aikana joitakin valituksiakin. Sillä ei voinut ampua kertatulta. Rekyyli oli myös varsin kova. Kolmijalan päällä ongelmaa ei kuitenkaan ollut.

Tulinopeuden arveltiin myös olleen turhan suuri. Sitä perusteltiin todennäköisemmällä tapolla, kun käytettiin lyhyitä sarjoja vihollisen sotilasta vastaan.

Asetta valmistettiin yli 400 000 kappaletta vuosina 1942-1945. Alla kuva.

artikkelin avainsanat:
historia sota tech