Rex Features / AOP
05:40 - 25.07.2018 / viihde / Markku Leppilampi
Onko omega-3-kalaöljykapseleista hyötyä vai ei? Erittäin laaja tutkimus antoi vastauksen

Erilaisia omega-3-kalaöljykapseleita kaupitellaan terveydelle hyödyllisenä. Mutta onko niistä hyötyä?

Newser kertoo [lähde] laajasta tutkimuksesta, jossa oli mukana 112 000 henkilöä ympäri maailmaa. Osallistujia oli Aasiasta, Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

Osalle tutkittavista annettiin omega-3-tuotteita ja toisille tuotteita, jotka eivät vaikuta mitenkään. Tutkimuksen mukaan kalaöljykapseleilla ei ollut juurikaan vaikutusta.

Kapseleita syöneillä oli yli vuoden kestäneessä kokeessa 8,8-prosenttinen todennäköisyys menehtymiseen. Niillä, jotka eivät kapseleita syöneet oli 9 prosentin todennäköisyys menehtyä. Eroa erilaisiin sydämen terveyteen liittyviin sairaskohtauksiin ei juurikaan ollut.

- Voimme olla luottavaisia siitä, etteivät omega-3-ravinteet, vastoin yleistä käsitystä, suojaa sydäntä, päätutkija Lee Hooper sanoi.

Tutkimuksessa huomattiin kuitenkin omega-3-hapon nimeltään ALA olevan jonkin verran hyödyllinen. Sitä löytyy muun muassa saksanpähkinästä ja kasviöljyistä, kuten rypsi- ja rapsiöljyistä. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin järkevämpää syödä rasvaisia kaloja, kuten lohta tai silliä. Tämä johtui siitä, että samalla saa proteiinia, seleeniä, rautaa ja D-vitamiinia.

artikkelin avainsanat:
omega-3 ruoka terveys tiede