Pixabay
05:10 - 18.07.2018 / viihde / Markku Leppilampi
Tiesitkö? Saksa ampui 100 vuotta sitten tykeillä yhdysvaltalaista kaupunkia

Yhdysvallat on kaukaisen sijaintinsa vuoksi välttynyt usein sotien realisoitumiselta omalle maaperälleen. 100 vuotta sitten kävi kuitenkin toisin, Newser kertoo [lähde].

Tuolloin ensimmäinen maailmansota oli käynnissä ja Yhdysvallat taisteli Euroopassa ympärysvaltojen puolella keskusvaltoja vastaan.

21. heinäkuuta oli tavallinen kesäpäivä Orleansin rannikkokaupungissa, Yhdysvalloissa. Saksalainen sukellusvene U-156 muutti kuitenkin tunnelman aivan toisenlaiseksi.

Tuohon aikaan moderni U-156 pintautui kaupungin edustalla ja aloitti tykkitulen. Kyseessä oli ensimmäinen hyökkäys Yhdysvaltojen maaperälle sataan vuoteen.

Ketään ei kuollut tulituksessa, sillä ammukset päätyivät rämeelle. Yksi laiva kuitenkin vaurioitui ja kolme proomua upposi.

Yhdysvallat vastasi tuleen lähettämällä paikalle pommikoneita ja lentoveneitä. U-156 onnistui kuitenkin pakenemaan.

Hyökkäyksen motiivit eivät ole selvillä vielä tänä päivänäkään, sillä Orleans ei ollut tärkeä paikka ja sukellusveneen tuominen lähelle rannikkoa oli suuri riski. Yhden teorian mukaan sukellusveneen tarkoituksena oli katkaista merenalainen kaapeli, joka kulki Orleansista Ranskaan. Toisen teorian mukaan tarkoituksena oli pelotella Yhdysvaltain kansalaisia.

artikkelin avainsanat:
historia sota