Alamy / AOP
10:10 - 06.12.2017 / viihde / Markku Leppilampi
Marihuanan vähän tunnettu sivuvaikutus on karmiva - voi tulla pitkäaikaisille käyttäjille

Yhdysvalloissa on kannabiksen laajamittaisen laillistamisen myötä entistä enemmän potilaita, jotka kärsivät erikoisesta vaivasta, Metro kertoo [lähde].

Terveydenhuoltoalan ammattilaisten mukaan sairaalaan on tuotu potilaita, jotka kärsivät oudosta oksennusreaktiosta - he huutavat ja oksentavat yhtä aikaa.

Harvinaiselle ilmiölle on keksitty nimi scromiting, joka tulee sanoista scream (huutaa) ja vomit (oksentaa).

Huuto-oksentamisen uskotaan johtuvan tilasta nimeltään kannabinoidinen hyperemeesinen syndrooma. Syndrooma voi laueta ihmisille, jotka ovat käyttäneet ainetta pitkän aikaa 3-5 kertaa päivässä.

Sairautta ei täysin ymmäretä, mutta se tiedetään, että ainut varma tapa parantua siitä on lopettaa kannabiksen poltto täysin. Myös lämpimät kylvyt ovat auttaneet joitakin ihmisiä väliaikaisesti.

Tilaan liittyy myös kipua. 47-vuotias käyttäjä kertoi, että hän päätyi tilan vuoksi lattialle, jossa hän oksensi ja oli kivun vallassa.

- Olen huutanut apuun äitiäni, joka on ollut kuolleena 20 vuotta. Henkisesti en tajunnut, ettei hän voi tulla luokseni, käyttäjä sanoi.

Sairauden arvellaan liittyvän siihen, että ajan kanssa kannabinoideja kertyy elimistöön. Tämä saattaa vaikuttaa aivojen hypotalamuksessa sijaitseviin reseptoreihin, jotka säätelevät ruoansulatusjärjestelmää ja kehon lämpöä.

artikkelin avainsanat:
kannabis oudoimmat terveys