Kädet pitelevät puhelinta pöydällä olevan kannettavan tietokoneen, ulkoisen levyn ja valokuvien vieressä.
Tekoälyllä luotu kuvituskuva


viihde /

iPhonen muisti täynnä? Tarkista nämä 4 asiaa ennen kuin poistat kuvia

Täysi iPhone houkuttelee aloittamaan siivouksen suurista videoista ja vanhoista kuvista. Jos käytössä on iCloud-kuvat, poisto voi kuitenkin ulottua myös pilveen ja muihin laitteisiin. Ennen siivousta kannattaa erottaa toisistaan puhelimen tilan vapauttaminen ja kuvien lopullinen poistaminen.

Lomakuvat näkyvät tietokoneella ja iCloudissa, joten niiden poistaminen puhelimesta voi vaikuttaa helpolta tavalta saada tilaa. Tässä tilanteessa on ensin selvitettävä, katsotaanko eri laitteilla samaa synkronoitua kuvakirjastoa.

Applen iCloud-kuvien käyttöohjeen mukaan muokkaukset ja poistot päivittyvät kaikkiin laitteisiin, joissa sama kuvakirjasto on käytössä. Toinen näyttö ei siis itsessään tarkoita toista, poistosta riippumatonta kopiota.

1. Selvitä, kumpi tila on täynnä

Puhelimen tallennustila ja iCloud-tallennustila ovat eri asioita. Ensimmäinen on laitteen omaa tilaa, jälkimmäinen pilvipalvelun tilaa.

Applen tallennustilaohjeen mukaan iPhonen tilanteen näkee asetusten kohdasta Yleiset ja edelleen iPhonen tallennustila. iCloudin käyttö näkyy asetuksissa oman nimen alta iCloud-kohdasta.

Tällä erolla on käytännön merkitys: ennen ratkaisun valintaa kannattaa kirjata itselleen, haluaako tilaa puhelimeen, pilveen vai molempiin. Sama toimenpide ei välttämättä auta kaikkiin kolmeen tavoitteeseen.

2. Tarkista, synkronoidaanko kuvat iCloudiin

Jos iCloud-kuvat on käytössä, kuvan poistaminen yhdestä laitteesta poistaa sen myös iCloudista ja muista samaa kirjastoa käyttävistä laitteista.

Pelkkä ajatus ”kuva on jo pilvessä” ei siksi riitä perusteeksi poistaa sitä puhelimen Kuvat-apista. Pilvessä oleva kirjasto noudattaa samaa poistoa.

Käytännöllinen kysymys ennen poistamista on: haluanko todella hävittää tämän kuvan koko kirjastosta? Jos vastaus on ei, kuvien poistaminen on väärä toimenpide tähän tavoitteeseen.

3. Selvitä, auttaisiko tallennustilan optimointi

iCloud-kuvien tallennustilan optimointi säilyttää täysikokoiset alkuperäiset iCloudissa ja voi pitää laitteella pienempiä versioita. Alkuperäisiä voi ladata tarvittaessa.

Optimointivalinta löytyy iCloud-kuvien asetuksista. Valikkojen tarkka järjestys voi vaihdella iOS-version mukaan. Ominaisuus tarvitsee riittävästi iCloud-tilaa, eikä se pienennä pilvessä säilytettävien alkuperäisten tilantarvetta.

Tämä vaihtoehto sopii tarkasteltavaksi silloin, kun kuvat halutaan pitää kirjastossa mutta laitteen tilaa säästää. Synkronointi ja optimointi eivät välttämättä valmistu heti.

4. Varmista erillinen kopio ennen arkiston karsimista

Apple kertoo, ettei iCloud-kuviin tallennettuja kuvia kopioida uudelleen iCloud-varmuuskopioon. Kuvien näkyminen pilvipalvelussa ja laitteen varmuuskopiointi eivät siten muodosta niistä kahta erillistä kopiota.

Jos tarkoituksena on siirtää vanhat kuvat pois koko iCloud-kirjastosta, alkuperäiset voi ensin ladata ja tallentaa erilliseen kansioon tai ulkoiselle levylle. Kuvien latausohjeessa neuvotaan alkuperäisten vienti. Kohteen pitää olla synkronoitavan kuvakirjaston ulkopuolella.

Ennen poistoa kannattaa avata tallennettuja kuvia ja videoita uudesta sijainnista sekä varmistaa, että kaikki haluttu aineisto tuli mukaan. Pelkkä näkyvä pikkukuva ei ole riittävä tarkistus arkistointityölle.

Poistetut kuvat säilyvät normaalisti Äskettäin poistetut -albumissa 30 päivää, minkä jälkeen ne poistetaan pysyvästi. Albumin voi myös tyhjentää aiemmin, joten sitä ei kannata käyttää arkistona.

Kuvien siivous kannattaa aloittaa päättämällä tavoite: säilyttää kuvat kevyemmin puhelimessa, poistaa tarpeettomat otokset kaikkialta tai siirtää säilytettävät alkuperäiset erilliseen arkistoon.

Jaa artikkeli
WhatsApp
Myös Snapchatissa