
Univaikeuksien kanssa kamppaileville voi olla yllättävää, että yksi parhaista keinoista unen parantamiseen on yksinkertainen ja ilmainen: unirutiinien kirjaaminen ylös käsin.
Kliininen psykologi ja unilääketieteen asiantuntija Michael Breus suosittelee Mirrorin mukaan TikTok-tilillään @Thesleepdoctor yksinkertaista, mutta tehokasta tapaa unen seurantaan: kynää ja paperia.
"Moni luottaa kalliisiin älykelloihin ja teknisiin laitteisiin unen seuraamisessa, mutta todellisuudessa tarvitset vain kynän ja muistikirjan", Dr. Breus sanoo.
Miten unipäiväkirja toimii?
Unipäiväkirja on työkalu, jonka avulla voit seurata ja analysoida omia unikäyttäytymismallejasi. Se auttaa tunnistamaan, mitkä tekijät vaikuttavat uneesi ja miten voit parantaa unihygieniaasi.
Dr. Breus käyttää tätä menetelmää kaikkien potilaidensa kanssa, oli heillä älylaitteita tai ei.
Unipäiväkirjaan voit kirjata esimerkiksi:
- Mihin aikaan menet nukkumaan ja heräät
- Kuinka kauan nukahtaminen kestää
- Unen laatu ja määrä
- Päivittäiset aktiviteetit, kuten liikunta ja ruokailu
- Mielialan vaihtelut
- Alkoholin, kofeiinin ja nikotiinin käyttö
- Mahdolliset lääkkeet ja päiväunet
Miksi unipäiväkirjan pitäminen kannattaa?
Unipäiväkirjan avulla voit:- Tunnistaa unen laatuun vaikuttavat tekijät:
Esimerkiksi myöhäinen liikunta, stressi tai ruutuaika ennen nukkumaanmenoa voivat häiritä unta.
- Löytää toistuvia kaavoja: Voit huomata, että tietty ruoka tai juoma vaikuttaa uneesi tai että tietty rutiini parantaa unesi laatua.
- Parantaa unihygieniaa: Kun olet tietoinen huonoista unetottumuksista, voit ryhtyä toimiin niiden korjaamiseksi.
Pidä päiväkirjaa vähintään 7–14 päivää
Sleep Doctorin verkkosivustolla suositellaan unipäiväkirjan täyttämistä vähintään viikon ajan, mieluiten myös viikonloppuisin, jotta saat tarkan kuvan unestasi. Saatavilla on myös ilmainen unipäiväkirjapohja, jossa arvioidaan unen laatua ja määrää asteikolla yhdestä viiteen.
Unipäiväkirja lääkärin tukena
Jos kärsit jatkuvista univaikeuksista, unipäiväkirja voi tarjota lääkärille arvokasta tietoa mahdollisten unihäiriöiden diagnosointiin ja hoitosuunnitelman laatimiseen. Sen avulla voi selvittää, liittyvätkö ongelmat esimerkiksi stressiin, lääkitykseen tai huonoihin unihygieniakäytäntöihin.
Unipäiväkirjan pitäminen ei vaadi muuta kuin hieman aikaa ja vaivaa – ja palkintona voi olla merkittävästi parantunut uni ja sitä kautta myös yleinen hyvinvointi.
TikTok-video
@thesleepdoctor The #1 original sound - Sleep Doctor