Findance.com
10:10 - 09.07.2024 / viihde / Tuija Mehtätalo
Tarvitsevatko kaikki 8 tunnin yöunet?
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Luulet ehkä, että 8 tunnin yöunet ovat ihanteellisimmat. Se ei ole sitä kaikille ja on oikeastaan vaarallista antaa yleisohjeita siitä, kuinka paljon pitäisi nukkua, raportoi Antenne.de

Kaikki tarvitsevat unta, vaikkakin eri määriä. Se on välttämätöntä fyysiselle ja henkiselle suorituskyvylle. Kun nukkuu, keho uusiutuu ja aivot käsittelevät päivän vaikutuksia.

Kaikki eivät tarvitse 8 tuntia eivätkä kaikki pärjää vielä sillä

Unentarve on yksilöllistä ja se riippuu monista tekijöistä, kuten iästä, terveydestä ja elintavoista. Toiset pärjäävät vähällä unella, kun taas toisten pitää nukkua pitkiä yöunia, jotta se olisi heille tarpeeksi.

Kukaan ei voi tietää, montako tuntia toisen ihmisen pitää nukkua vuorokauden aikana. Mutta sen voi selvittää itse havainnoinnin ja kokeilun kautta. Kun tulee sellainen ajankohta, esimerkiksi kesäloma, jolloin ei tarvitse herätä tiettyyn aikaan aamusta, voi olla paras aika selvittää omaa unentarvetta. Kun nukkuu ilman herätyskelloa useamman yön ajan ja laittaa ylös yön aikana nukuttujen tuntien määrän, voi oman unentarpeen määrä selvitä.

Jos tuntuu siltä, että pitkätkään unet eivät riitä, kannattaa selvittää voisiko se johtua jostain terveyteen liittyvästä asiasta. On myös monta omaa tekoa, jotka voivat tehdä yöunista liian lyhyet. Sellaisia ovat esimerkiksi epäsäännölliset uniajat ja näyttöpäättöjen tuijottaminen illalla ennen nukahtamista.

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

artikkelin avainsanat:
lifestyle nukkuminen uni
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!