Findance.com
04:10 - 20.06.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Näin mikromuovit pääsevät aivoihisi - tieteilijät havaitsivat mitä siitä seuraa
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Mikromuoveja päätyy kehoon joka päivä - ja SciTechDaily väittää niitä voivan kertyä viikossa peräti viisi grammaa, joka vastaa yhtä pankkikorttia. Mikromuoveja tulee vedestä, ruoasta ja jopa hengitysilmasta.

Mikromuoveja on löytynyt miesten kiveksistä, ja ne löytävät tiensä myös aivoihin. Mikromuovien on todettu aiheuttavan muun muassa soluvaurioita.

Tällä kertaa oli New Mexicon yliopiston vuoro tutkia mikromuoveja. He huomasivat, miten mikromuovit päätyvät muun muassa aivoihin.

Tieteilijöiden neljä viikkoa kestäneessä kokeessa hiirille annettiin juomavettä, jossa oli mikromuoveja. Määrä vastasi samaa, mitä ihmisen uskotaan saavan juomavedestä viikottain.

Tutkija on huolissaan

Mikromuovien havaittiin siirtyvän suoliston kautta maksaan, munuaisiin ja aivojen kudoksiin. Mikromuovien kaikkia vaikutuksia ei vielä tunneta, mutta tieteilijät havaitsivat tässä tutkimuksessa, että mikromuovit muuttivat kudosten aineenvaihduntareittejä.

Tutkija Eliseo Castillo sanoo olevansa huolissaan muovihiukkasten kertymisestä ihmiskehoon.

- Nämä hiiret altistuivat neljä viikkoa, hän sanoi.

- Mieti ihmistä, joka altistuu syntymästä vanhuuteen asti.

Aiemmat sairaudet voivat pahentua

Castillo heitti ilmaan myös arvion, että mikromuovit voisivat pahentaa joitakin perussairauksia. Aiemmin hän on todennut mikromuovien vaikuttavan makrofageihin. Ne ovat immuunisoluja, jotka pyrkivät suojaamaan elimistöä vieraita hiukkasia vastaan. Castillon mukaan makrofagit alkavat tuottaa tulehdusmolekyylejä kohdatessaan mikromuoveja.

- Se muuttaa solujen aineenvaihduntaa, joka voi aiheuttaa tulehdusreaktioita.

Käytännössä tulehdukselliset makrofagit voisivat lisääntyä elimistössä, ja esimerkiksi Crohnin tauti tai muut tulehdukselliset sairaudet voisivat näin pahentua mikromuovien vaikutuksen vuoksi.

Castillo aikoo seuraavaksi tutkia, miten ruokavalio vaikuttaa mikromuovien imeytymiseen elimistöön. Lisäksi tutkintaan on tulossa, miten mikrobiomi eli elimistön suolistobakteeristo muuttuu mikromuovien vuoksi.

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

artikkelin avainsanat:
aivot mikromuovi muovi terveys tutkimukset
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!