Findance.com
20:10 - 23.06.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Osa ihmisistä saattaa syödä statiineja turhaan
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Uuden tutkimuksen mukaan osa statiinilääkettä käyttävistä syö niitä ehkä turhaan. Sydänlääkärit ovat kuitenkin varovaisella linjalla ja varoittavat, että asiasta tarvitaan edelleen lisätietoa, NBC News kertoo.

Statiinit ovat kolesterolilääkkeitä, jotka suojaavat korkealta LDL-kolesterolipitoisuudelta. Niitä käytetään kolesterolin alentamiseen ja suojaamaan näin sydän- ja verisuonitautien kehittymiseltä.

Lääkäri arvioi esimerkiksi potilaan iän, verenpaineen ja muiden tekijöiden kuten diabeteksen perusteella, tarvitaanko statiinilääkitystä.

Yliopisto tutki mutta kaikki eivät ole samoilla linjoilla

Pittsburghin yliopistossa tutkittiin statiinien käyttöä viime vuonna. Tutkimusta tekemässä ollut apulaisprofessori Tim Anderson sanoo, että yhdysvaltalaisista tutkituista 3785 henkilöstä, joilla oli statiiniresepti, jopa 40 prosentilla reseptin kriteerit eivät olisi täyttyneet. Tutkittavat olivat 40-75-vuotiaita.

Tieteilijät hyödynsivät tutkimuksessaan American Heart Associationin kehittämää uutta työkalua nimeltään PREVENT, jolla voi arvioida sydänsairauden riskiä. Lisäksi tutkijat arvioivat vuonna 2013 Yhdysvalloissa voimaan tulleita ohjeita statiinireseptien määräämisestä.

American Heart Associationin riskityökalussa on otettu käyttöön uusia riskitekijöitä kuten munuaissairaudet, liikalihavuus ja huonon verensokerinhallinnan merkkiaine (hemoglobiini A1C). Työkalu huomioi miehet ja naiset erikseen, ja arvioi myös sosioekonomista asemaa.

Andersonin mukaan tulokset voivat antaa syytä kysyä lääkäriltä, onko statiinilääkitystä syytä jatkaa. Statiinit voivat aiheuttaa joillekin haittavaikutuksia kuten lihaskipuja, päänsärkyä, uniongelmia ja ruoansulatusongelmia.

Sydän- ja verisuonitautien asiantuntijat ovat huolissaan, että osa statiineja tarvitsevista lopettavat tutkimuksen vuoksi lääkityksensä. Tutkimus sai myös kritiikkiä siitä, että riskityökalu antaa vain suuntaviivoja. Myös otannan koon katsottiin olevan liian pieni.

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

artikkelin avainsanat:
statiini terveys tutkimukset
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!