Findance.com
04:10 - 17.05.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Keski-ikäinen tai vanhempi voi välttää lihomisen - radikaalia ruokavalion muutosta ei tarvita
Tykkäätkö ysärimusasta? Meillä olis aivan huikea Spotify-soittolista sulle - tallenna täältä

NBC Newsin raportoiman uuden tutkimuksen mukaan keski-iän lihomisen välttämiseen ei tarvitse merkittävää ruokavalion muutosta. Siihen riittää pieni muokkaus.

Jos ruokavalioon on aiemmin kuulunut niin sanottuja "höttöhiilareita", niiden määrää kannattaa vähentää. Sen sijaan kannattaa panostaa hiilareiden laatuun.

Tutkimuksen mukaan aikuisiän lihomisen voi välttää vaihtamalla höttöhiilarit täysjyvään, hedelmiin ja vähemmän tärkkelystä sisältäviin kasviksiin kuten parsakaaliin, lehtikaaliin, porkkanoihin ja pinaattiin. Vahvasti tärkkelyspitoista ravintoa ja sokerisia juomia tulisi vähentää.

- Hiilihydraattien laatu ruokavaliossa on paljon tärkeämpää kuin niiden määrä, sanoo tutkimuksen vanhempi kirjoittaja, Harvardin T.H. Chan School of Public Healthin epidemiologian ja ravitsemustieteen professori Walter Willett.

- Täysjyväviljaa kannattaa lisätä ja tärkkelyspitoisia vihanneksia rajoittaa.

Willett katsoo sokerin olevan "pahis", mutta sanoo tärkkelyksen olevan vielä suurempi pahis. Tärkkelyspitoista ravintoa on esimerkiksi valkoinen leipä, herne, maissi, valkoinen riisi ja peruna.

Hedelmiä kannattaa syödä, mutta hedelmämehuja kannattaa Willettin mukaan välttää, koska niistä on poistettu kuitu. Täysjyväravintoa on esimerkiksi täysjyväleipä, täysjyväpasta ja kaurapuuro.

Painonhallinnan lisäksi ruokavalion muokkaamisesta voi olla muutakin hyötyä. Aiempien tutkimusten mukaan laadukkaiden hiilihydraattien nauttimisella on yhteys parempaan sydän- ja verisuoniterveyteen. Lisäksi syöpäriski pienenee.