Findance.com
06:10 - 07.05.2024 / viihde / Tuija Mehtätalo
Mitä yhteistä on 80-vuotiailla, joiden muisti toimii kuin partaveitsi?

Muisti alkaa yleensä huonontua, kun ikäännytään, mutta ei kaikilla.

Kun toiset alkavat unohtelemaan esimerkiksi sovittuja tapaamisia tai uusien tuttavien nimien muistaminen on vaikeaa, joidenkin muisti on yhtä terävä kuin paljon nuoremmilla.

Joillakin muisti on yhtä terävä kuin partaveitsen terä, vaikka he olisivat jo 80-vuotiaita.

Tutkimuksessa selvisi, että vanhuksilla, joilla on hyvä muisti, on muutama yhteinen tekijä

Espanjassa tehtiin BestLifeOnlinen mukaan muistamiseen liittyvä tutkimus, jossa oli mukana 119 yli 79,5-vuotiasta. Heistä 55:llä oli normaali muisti heidän ikäänsä nähden, kun taas 64:llä heistä muisti toimi paljon ikäistään paremmin eli yhtä hyvin kuin heitä noin 30 vuotta nuoremmilla. Heidän muistiaan testattiin, jotta saatiin tietää keillä muisti toimii vielä erittäin hyvin. Normaalia paremmin muistaneita kutsuttiin superikäisiksi.

Tutkimuksessa saatiin selville, että superikäisten aivot näyttivät samanlaisilta. Heillä oli normaalia vähemmän aivoatrofiaa eli aivojen hermosolujen katoa erityisesti muistiin liittyvillä alueilla. Myös heidän aivojen etuosasta löytyi ikäistään enemmän hyvälaatuista valkoista ainetta, joka liittyy hyvään kognitiokykyyn.

Näillä tavoilla jokainen voi yrittää pitää muistinsa terävänä

Sitä ei vielä tiedetä, miksi joistakin tulee superikääntyjiä. Se kuitenkin tiedetään, että heidän ruokavaliostaan, nukkumistottumuksistaan, ammatillisesta taustastaan sekä alkoholin ja tupakan käytöstä löytyy samankaltaisuuksia, mutta tästä löytyi jonkin verran myös epäjohdonmukaisuuksia.

Superikääntyjät erottuvat muista ikätovereistaan myös siten, että heillä on parempi mielenterveys ja he liikkuvat nopeammin kuin keskimäärin heidän ikäisensä. Vahvoista sosiaalisista suhteista löytyi selkeästi paljon samaa.

Asiantuntijoiden mukaan, jos haluaa pitää aivonsa terveenä, kannattaa pitää huolta terveellisistä ruokailutottumuksista, harjoittaa tarpeeksi liikuntaa, pitää yllä sosiaalista elämää ja nukkuakin kannattaa hyvin.

Katsopa vielä Suomen paras bilelista Spotifyssa - lupaamme parhaat bileet! Klikkaa soittolistaan ja tallenna!Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!