Findance.com
06:10 - 30.04.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Vallankumouksellinen tutkimus selitti miksi lihakset rappeutuvat iän myötä - luvassa hoitoja ja strategioita

Kiinalaiset Wellcome Sanger Institute ja Sun Yat-sen University selvittivät tutkimuksessaan, mikä vaikuttaa ihmisen lihaksiston rappeutumiseen iän karttuessa. Samalla selvisi, että lihaksiston heikkenemistä vastaan voi taistella, SciTechDaily kertoo.

Tutkimuksen myötä tutkijat kehittivät eräänlaisen kartaston, joka paljastaa monimutkaisia geneettisiä- ja solutoimintoja, jotka liittyvät lihasten rappeutumiseen. Kartasto on osa Human Cell Atlas -aloitetta, jonka tarkoituksena on kartoittaa kaikki ihmiskehon solutyypit, ja muuttaa ymmärrystä terveydestä ja sairauksista.

Kehittynyt ja syväanalyyttinen tutkimus

Tutkimuksessa käytettiin yksisoluteknologita ja kehittynyttä kuvantamistekniikkaa, jotta ihmisen lihaksistosta saatiin tehtyä syväanalyysi. Tutkimusta tehtiin 17 koehenkilölle heidän aikuisikänsä aikana.

Tieteilijät kertovat Nature Aging -lehdessä löytäneensä uusia solupopulaatioita, jotka voivat selittää, miksi jotkin lihassäikeet ikääntyvät nopeammin kuin toiset. Löydökset mahdollistavat uusien hoitojen ja interventioiden kehittämisen, jotta lihasten rappeutuminen voidaan estää, ja parantaa näin ikääntyvän henkilön elämänlaatua.

Tärkeä lihassäietyyppi on ikääntyessä erityisvaarassa

Ryhmä havaitsi, että proteiinien tuotannosta vastaavia ribosomeja säätelevät geenit olivat vähemmän aktiivisia ikääntyneiden henkilöiden lihasten kantasoluissa. Se heikentää solujen kykyä korjata ja uudistaa lihaksia ikääntyessämme.

Lisäksi luustolihasnäytteiden ei-lihassolupopulaatiot tuottivat tulehdusta edistävää molekyyliä CCL2, houkutellen immuunisoluja lihakseen - pahentaen näin ikääntymiseen liittyvää lihasten heikkenemistä.

Tutkimuksessa huomattin myös, että ikääntyvillä voi kadota nopeasti toimiva lihassäietyyppi, joka on tärkeä räjähtävälle lihassuorituskyvylle. Samalla löytyi kuitenkin kompensoivia mekanismeja, joilla lihaksisto yrittää korvata säikeiden menetyksen. Lihaksista löytyi myös erikoistuneita solupopulaatioita, jotka auttavat rakentamaan uudelleen hermojen ja lihasten välisiä yhteyksiä.

Tutkimuksen ansiosta tieteilijät ympäri maailmaa voivat nyt tutkia tapoja torjua lihaksistolle haitallista tulehdusta, lihasten uusiutumisen tehostamista, hermoyhteyksien säilyttämistä ja niin edelleen. SciTechDailyn mukaan tutkimus antaa valtavan potentiaalin lihaksien terveyttä parantavien hoitojen ja strategioiden kehittämiseen ikääntyville henkilöille.

Katsopa vielä Suomen paras bilelista Spotifyssa - lupaamme parhaat bileet! Klikkaa soittolistaan ja tallenna!

artikkelin avainsanat:
ikä ikääntyminen ruoka tiede tutkimukset


Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!