Findance.com
04:10 - 29.04.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Toimiiko ikääntyneiden hoitajana jatkossa robotti?

Tekoälyn ja robotiikan kehittymisen myötä on mahdollista, että joskus tulevaisuudessa roboteista tulee osa vanhustenhoitoa ja terveydenhuoltoa.

Väestö ikääntyy, ja hoitajia ei välttämättä ole tarpeeksi. Kehittynyt robottihoitaja voisi siis olla ainakin osittainen ratkaisu henkilöstöpulaan.

Brittiläinen julkaisu Independent kertoo vuoden 2018 kyselytutkimuksesta, jonka mukaan vain 26 prosenttia haastatelluista olisi sopeutuvainen robotin hoidettavaksi, jos he olisivat joko sairaalassa tai muussa hoidossa. Kriittiset äänet ovat sanoneet myös, etteivät robotit voisi tarjota empatiaa ihmisten tapaan.

Japanissa ollaan edelläkävijöitä

MIT Technology Review kertoo, että Japanissa on kehitetty hoitorobotteja jo kahden vuosikymmenen ajan. Mukana kehityksessä on ollut myös Japanin valtio.

Japani on tyypillinen esimerkki kansakunnasta, joka ikääntyy, joten vanhustenhoitoon tarvitaan joko uusia käsiä tai jokin muu ratkaisu kuten robotiikka tai ulkomaisten hoitajien maahanmuutto.

Hoitorobotteja on tarjolla monenlaisia

MIT Technology Reviewin artikkelissa tutkija James Wright sanoo, että hoitorobotteja on eri muotoisia ja kokoisia. Jotkut on tarkoitettu esimerkiksi nostamaan iäkkäitä ihmisiä, jos he eivät pysty nousemaan itse ylös. Jotkut auttavat liikkumisessa, ja jotkut seuraavat fyysistä aktiivisuutta ja hyvinvointia.

Jotkut saattavat tarjota ravintoa, tai auttaa vessassa tai suihkussa käymisessä. Tarjolla on myös sosiaalista kanssakäymistä tarjoavia robotteja, jotka saattavat auttaa estämään kognitiivista heikkenemistä.

Roboteista ei ehkä ainakaan vielä ole ratkaisuksi

Roboteista ei välttämättä ole silti vielä ihmishoitajien korvaajaksi. Wright kirjoittaa, että usein voi käydä niin, että robotiikka vain lisää ihmishoitajien työtä. Lisäksi robotiikka ei ole merkittävässä määrin myöskään vielä edes Japanissa merkittävässä osassa vanhustenhoidossa tai muussakaan hoidossa.

Sen sijaan kumppanirobotit, eräänlaiset lemmikkimäiset tekoälykaverit voivat yleistyä aiemmin. Sellaisten on todettu vähentävän vanhusten yksinäisyyttä ja lisäävän onnellisuutta.

Katsopa vielä Suomen paras bilelista Spotifyssa - lupaamme parhaat bileet! Klikkaa soittolistaan ja tallenna!Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!