Findance.com
02:10 - 16.04.2024 / viihde / Findance
Miksi uni karkaa, kun menet sänkyyn? Asiantuntija selittää
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Moni tuntee turhautumisen, kun uni katoaa juuri, kun pääsee sänkyyn. Unikonsultti Rosey Davidson Just Chill Baby Sleep -yrityksestä on paljastanut Mirrorille, miksi näin tapahtuu ja miten tilanteeseen voi puuttua.

Davidsonin mukaan unettomuuden taustalla voi olla ahdistus, stressi ja niin kutsuttu 'opittu valppaus'.

"Opittu valppaus tarkoittaa ehdollistunutta reaktiota, joka häiritsee unen alkamista. Se tapahtuu, kun yhdistämme sängyn muihin toimintoihin kuin uneen, kuten TV:n katseluun tai puhelimen selaamiseen. Ajan myötä aivot muodostavat yhteyden sängyn ja valppauden välille, eikä rentoutumiseen, mikä tekee nukahtamisesta vaikeampaa", Davidson kertoo Mirror -lehdelle.

Mitä tehdä unettomuudelle?

Davidsonin mukaan makuuhuoneen tulisi olla vain nukkumista ja petipuuhia varten. Hän korostaa, että epäsäännölliset rutiinit voivat pahentaa tilannetta - olipa kyse sitten eri aikoina nukkumaan menemisestä tai satunnaisista aterioista.

"Jos unirytmi on epäsäännöllinen ja kehon luonnollinen rytmi häiriintyy, voi vaikeuksia nukahtaa ilmetä, vaikka olisikin väsynyt. Unesta huolehtiminen luo paradoksaalisen kierteen, jossa huoli nukahtamisesta lisää valppautta, tekee rentoutumisesta vaikeampaa ja lisää ahdistusta ja valppautta, mikä tekee unensaannista vielä vaikeampaa", Davidson jatkaa.

Unettomuuden torjumiseksi Davidson suosittelee selkeämmän päivittäisen aikataulun luomista, välttämällä kofeiinipitoisia juomia, puhelimen näyttöjä ja sokeripitoisia ruokia myöhään illalla. Ja jos löydät itsesi hereillä sängyssä, kannattaa tehdä jotain rauhoittavaa.

Tähän voi kuulua yrttiteen juominen, kirjan lukeminen tai meditaation harjoittaminen ennen uudelleen nukkumaan menoa.

"Paras tapa torjua tätä ja parantaa unta on kokonaisvaltainen lähestymistapa", Davidson päättää.

artikkelin avainsanat:
lifestyle niksit nukkuminen uni