Findance.com
04:10 - 12.04.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Isoilla kaupungeilla ja syövällä on yllättävä yhteys
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Uuden tutkimuksen mukaan suurilla kaupungeilla ja syövällä on yhteys. Tällä kertaa ei ole kyse terveydestä, vaan siitä miltä kaupungit näyttävät.

Capel-Timmsin yliopistossa Lontoossa (UCL) tarkasteltiin asiaa, ja tieteilijät havaitsivat isojen kaupunkien kuten Lontoon ja Sydneyn kasvavan syöpien tapaan.

Nykyinen Lontoo on 600 kertaa suurempi kuin 1830-luvulla. SciTechDaily kuvailee sen kasvaneen kuin syöpä vuosien 1831 ja 2011 välillä.

Junat mahdollistivat syöpämäisen kasvun

Junien käyttö mahdollisti väestön siirtymisen tiiviistä ydinkeskustasta kauemmas. Tutkijoiden mukaan tällainen kasvu on verrattavissa verisuonten versomiseen ja jakaantumiseen syöpäkasvaimissa, jolloin ne muodostavat uusia "liikenneväyliä" kudoksiin. Prosessia kutsutaan angioneesiksi, ja sen ansiosta syöpä voi kasvaa suuremmaksi.

Tieteilijät löysivät Lontoon tyyppistä syöpämäistä kasvua myös Sydneystä. Myös siellä kasvu tapahtui rautatiejärjestelmän kehittymisen myötä. Lontoon tapaan tärkeä tekijä kasvulle oli väestön verkottuminen.

Tutkijoiden mukaan kaupungit ovat "monimutkaisia, sopeutuvia järjestelmiä, jotka jossain määrin kehittyvät elävien organismien tavoin". Asian on arveltu olevan näin aiemminkin, mutta uusi tutkimus antaa väitteelle tieteellistä pohjaa.

artikkelin avainsanat:
syöpä terveys tutkimukset