Findance.com
06:10 - 09.04.2024 / viihde / Findance
Kofeiini voi tehostaa päiväunia, väittää asiantuntija
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Tutkijat ovat osoittaneet, että lyhyet päiväunet alkuiltapäivällä voivat lievittää stressiä, parantaa muistia, tehostaa työsuorituksia ja kohottaa mielialaa.

Ihanteellinen päiväunien pituus useimmille ihmisille on viidestä viiteentoista minuuttiin, kertoo uniasiantuntija James Wilson Mirrorille.

Wilson toteaa: "Päiväunet ovat tehokas tapa torjua unenpuutteen oireita. Ne voivat lisätä valppautta, tehdä sinusta tuottavamman ja auttaa, jos nukut vastoin luonnollista vuorokausirytmiäsi; esimerkiksi, jos olet luonnostaan yökyöpeli, mutta sinun on herättävä työn takia jo kello viideltä aamulla."

Kofeiinin ja päiväunien yhdistelmä

Itseään "Sleep Geekiksi" kutsuva Wilson kehottaa väsyneitä ihmisiä nauttimaan kofeiinia ennen päiväunia, sillä sen on raportoitu tuovan useita terveyshyötyjä.

Wilson jatkaa: "Kofeiinilla on noin 30 minuutin aineenvaihdunta-aika, ja herätessäsi voit saada kaksoisedun: päiväunien virkistävän vaikutuksen ja kofeiinin tuoman valppauden. On tärkeää huomata, että jokaisen mieltymykset ovat yksilöllisiä, joten kofeiininukkuminen voi toimia joillekin, mutta ei välttämättä kaikille."

Vaikka lyhyt nokoset voivat houkutella toisinaan, guru varoittaa, että päiväunet eivät sovi kaikille.

1. Harkitse paikkaa - Nukkuminen sängyssä voi vaikeuttaa heräämistä hälytyksen soidessa, ja 30 minuutin päiväunet voivat helposti venyä kuuden tunnin uniksi. Wilson suosittelee valitsemaan jonkin muun rentouttavan paikan ja tarvittaessa käyttämään silmämaskia ja korvatulppia.

2. Ajoita oikein - Asiantuntija varoittaa, että päiväunet kello 14 jälkeen voivat vaikuttaa yöuniesi laatuun. Wilson suosittelee asettamaan hälytyksen 30 minuutin päähän, sillä nukahtamiseen voi mennä 10–15 minuuttia, jonka jälkeen saat noin 15 minuutin päiväunet.

3. Johdonmukaisuus on avain - Säännöllisesti samaan aikaan päiväunien nukkuminen tuo eniten hyötyä, erityisesti jos elämäntyylisi vuoksi päiväunien nukkumatta jättäminen tarkoittaa, että et täytä unentarvettasi.