Findance.com
06:10 - 01.04.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Tyynenmeren muovijätteestä tehtiin uusi huolestuttava havainto

Tyynenmeren muovitutkimuksessa on tehty huolestuttavaksi kuvailtu löytö.

Tutkijaryhmä huomasi, että merien jäteongelma on huomattavasti laajempi kuin pelkästään valtava Tyynenmeren muovilautta, Newser kertoo. Tutkijat laskivat Tyynellämerellä kelluvien esineiden määriä, ja keräsivät katamaraaniin asennetulla verkolla pienempiä mikromuovihiukkasia yhdeksässä paikassa Vancouverin ja Singaporen välisellä avomerellä.

Environmental Science & Technology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan suurin muovipitoisuus löytyi odotetusti tunnetusta Tyynenmeren muovilautasta. Samalla tutkijat kuitenkin yllättyivät ja huolestuivat siitä, että suuria määriä hyvin pieniä mikromuoveja löytyi Papahanaumokuakean merellisestä kansallismonumentista, syrjäiseltä merensuojelualueelta Havaijin luoteispuolelta. Suojelualue kattaa 1,5 miljoonaa neliökilometria, ja siellä on kymmenen atollia.

- Emme olleet odottaneet sitä. Ennustemallin laskelmien mukaan tällä alueella pitäisi olla huomattavasti vähemmän muovia, tutkimuksen yksi tekijä, ympäristökemisti Annika Jahnke kertoi.

Toinen tutkija Melanie Bergmann puolestaan sanoi, että esineet eivät muodosta merenpintaa tiiviisti peittävää muovilauttaa, ja se tekee muovin poistamisesta hyvin vaikeaa.

Ihmisen on hankala välttää pieniä muovihiukkasia

Muovisaasteista on monenlaista haittaa valtamerten luonnolle. Mitä kauemmin muovi saa olla meressä, sitä enemmän ne hajoavat ravintoketjuun päätyviksi mikromuoveiksi. Ihminen ei voi juurikaan välttää pienimpiä muovihiukkasia, sillä niitä löytyy nykyisin paitsi valtameristä niin myös Mount Everestin huipulta kuin naisten istukoistakin.

Lue myös: Tieteilijöiden mikromuovilöytö on järkyttävä

Lue myös: Pullotetusta vedestä löytyi terveyshaitta - uusi kuvantamistekniikka paljasti

artikkelin avainsanat:
luonto mikromuovi ympäristö