Findance.com
18:10 - 26.02.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Superterveellisiä chia-siemeniä on helppo popsia - tiede vahvisti 6 hyötyä

Chian siemenet ovat varsinaista superruokaa, ja niiden hyödyt vaikuttavat olevan loputtomia. Ne pitävät myös nälän poissa, sillä ne turpoavat vatsassa.

Chian siemenet kannattaa ostaa sellaiselta valmistajalta, joka varmistaa niiden olevan puhtaita raskasmetalleista. Lisäksi niitä ei kannata syödä kerralla paljon niiden turpoamisen vuoksi. Ruokalusikallinen kaksi kertaa päivässä on riittävä määrä.

Chian siemeniä on helppo nauttia. Ne voi sekoittaa esimerkiksi aamuiseen vesilasiin, puuroon tai jogurttiin.

Forbes Health keräsi yhteen kuusi chian siementen tieteellisesti tutkittua terveyshyötyä. Lista alla.

1. Saattavat auttaa painonhallinnassa ja haitallisen rasvan kertymisessä

Tutkimuksessa huomattiin, että chian siemeniä syöneillä rotilla oli vähemmän sisäelinten ympärille kertyvää viskeraalirasvaa kuin kontrolliryhmällä. Kyseinen rasva on yhdistetty moniin sairauksiin.

2. Voivat vähentää sydänsairauden riskiä

Chian siemenet sisältävät omega-3-rasvahappoja. Niiden on todettu olevan parhaita rasvoja sydämen ja verisuoniston terveyden kannalta. Omega-3 voi vähentää elimistön tulehduksen, LDL-kolesterolin, triglyseridien ja verenpaineen määrää.

3. Tukevat luiden terveyttä

Chia-siemenet sisältävät kivennäisaineita, kuten magnesiumia, fosforia, kalsiumia ja kaliumia, joilla kaikilla on tärkeä rooli luuston hyvinvoinnissa. Tutkimukset osoittavat, että näiden ravintoaineiden riittävä saanti on elintärkeää luuston kannalta.

4. Voivat vähentää vapaita radikaaleja sekä tulehdusta ja jopa hidastaa ikääntymistä

Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, jotka syntyvät solun kemiallisten muutosten seurauksena. Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin mukaan vapaat radikaalit voivat kasautuessaan vahingoittaa muita molekyylejä kuten DNA:ta, proteiineja ja rasvoja sekä lisätä syövän ja muiden sairauksien riskiä.

Chia-siemenet sisältävät erilaisia antioksidantteja, jotka voivat suojata soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Näitä ovat muun muassa kahvihappo, myriketiini ja kversetiini. Erityisesti kversetiini on voimakas antioksidantti, koska se kykenee torjumaan tulehdusta ja suojaamaan soluja vaurioilta ja oksidatiiviselta stressiltä. Myös ikääntyminen voi hidastua solutasolla.

5. Voivat auttaa alentamaan verensokeria

Chiasiementen kuitu, rasva ja proteiini toimivat luonnollisina puskureina hiilihydraattien hajoamiselle. Näin ollen chian siemenet voivat auttaa tasapainottamaan verensokeritasoja hillitsemällä hiilihydraattipitoisten ruokien glykeemistä indeksiä.

6. Voivat parantaa suoliston terveyttä

Chia-siemenistä on hyötyä ruoansulatuskanavan terveydelle, koska ne sisältävät yhdistelmän liukenevia ja liukenemattomia ainesosia. Lisäksi liukoinen kuitu ja polyfenolit voivat toimia prebiootteina ja ruokkia hyviä suolistomikrobeja, jotka tuottavat suoliston limakalvoa suojaavia aineita.

artikkelin avainsanat:
chia-siemenet ruoka terveys