Findance.com
06:10 - 20.01.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Näin pidät muistisi kunnossa - unimaskista yllättävä etu
Tykkäätkö ysärimusasta? Meillä olis aivan huikea Spotify-soittolista sulle - tallenna täältä

Muistista kannattaa pitää huolta. Inc.com laati tutkimustuloksiin perustuvan listan, josta voi saada vinkkejä muistin huoltamiseksi.

1. Pelaa ja ratko

Ristisanatehtävät ja tietokonepelit voivat auttaa aivohuollossa ja muistin toimintakunnossa.

2. Tarkkuutta vaativat harrastukset

Yksityiskohtiin suuntautuneilla harrastuksilla, kuten lintujen tarkkailulla, on yhteys parempaan muistiin. Aktiivisilla lintujen tarkkailijoilla on tavallista kehittyneempi muisti.

3. Pysy aktiivisena eläkkeelläkin

Eläkkeellä ei kannata jäädä pysyvästi lepäämään laakereillaan. Tutkimusten mukaan aivojen käyttämättä jättämisellä on negatiivisia vaikutuksia kognitiiviseen toimintakykyyn.

4. Lue

Eräässä tutkimuksessa lukemisesta oli kiistatonta hyötyä. Kahdeksan viikkoa lukeneilla oli verrokkiryhmään verrattuna merkittäviä parannuksia työmuistissa ja episodisessa muistissa. Säännöllinen lukeminen vahvistaa erityisesti ikääntyneiden aikuisten muistitaitoja.

5. Nuku riittävästi

Pennsylvanian yliopiston Chronobiology and Sleep Instituten tutkijoiden mukaan univelka aiheuttaa puutteita tarkkaavaisuuteen ja episodimuistiin. Lisäksi pitkään jatkuva univaje lisää riskiä sairauksiin kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin.

Lontoon University Collegen ja Uruguayn yliopiston tutkijoiden mukaan päiväunilla puolestaan on yhteys aivojen suurempaan kokonaistilavuuteeen. Iän myötä aivot myös kutistuivat vähemmän.

Lue myös: Muisti paremmaksi, mieliala koholle ja stressi pois? Tee sitten nämä 6 asiaa

6. Käytä yöllä silmämaskia

Tutkijoiden mukaan silmämaskia nukkuessa käyttävillä oli parempi episodinen muisti ja vireystila.

Moni saattaa tarvita tietämättään myös uniapneamaskin, ja asia kannattaakin tarkistaa lääkäriltä. Hoitamaton uniapnea johtaa päiväväsymykseen ja sairauksiin.

Lue myös: 81-vuotias aivotutkija paljasti kikkansa - näin muisti säilyy hyvänä

7. Paranna valaistusta

Hereillä ollessa kannattaa olla kirkkaassa valaistuksessa tai luonnonvalossa - ainakin verhot kannattaa aukaista. Aivot toimivat paremmin, kun ympäristössä on kirkasta.

artikkelin avainsanat:
lifestyle muisti niksit