Findance.com
06:10 - 05.01.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Tekoäly osaa nyt antaa vastauksen kysymykseen johon useimmat eivät halua vastausta - olisi liian karmivaa

Tanskassa on kehitetty Gadgets Now'n mukaan uusi tekoälytyökalu, joka osaa antaa vastauksen epätavalliseen kysymykseen. Tekoälytyökalu kehitettiin tutkijoiden usean vuoden työn tuloksena.

Tanskalaiselta tekoälyltä voi kysyä omaa kuolinpäiväänsä. Ja tekoäly osaa myös antaa sen varsin tarkasti.

- Tämä onnistuu hyödyntämällä kattavaa rekisteriaineistoa, joka on Tanskan osalta saatavilla usean vuoden ajalta, tutkija Sune Lehmann kertoi.

Tekoälymallin pohjana toimii valtava määrä dataa

Tutkijoiden käytössä oli tekoälytyökalua kehitettässä tietoja terveyteen, koulutukseen, ammattiin, tuloihin, osoitteeseen ja työaikaan liittyen. Tekoälymalli voi esimerkiksi tehdä päätelmiä yhdistämällä eri asioita kuten sydänkohtauksen, palkan ja muuttamisen urbaanista ympäristöstä luontoympäristöön.

Tekoälyn "konepellin" alta löytyy samaa tekniikkaa, jota on käytetty ChatGPT:n kehittämisessä. Lehmann mainitsi ainakin niin sanotut muuntajamallit (transformer models). Niiden avulla voi analysoida ihmiselämää, kun tekoälymallille esitetään ihmiselämän hetket tapahtumien sarjana.

Tekoäly ei ennusta kuolemaa sataprosenttisella tarkkuudella. Sen kuitenkin sanotaan onnistuvan ennustamisessa 78 prosentin tarkkuudella.

Synkästä aiheesta huolimatta kuolemaa ennustavasta tekoälystä voi olla hyötyä, sillä sitä voidaan kenties käyttää jatkossa terveydenhoitoalalla. Yhtenä sovellutuksena voisi kuvitella olevan potilaiden herättely elämäntapamuutoksiin.

artikkelin avainsanat:
AI ChatGPT tech tekoäly