Alessandro Di Meo / EPA / AOP
22:10 - 27.09.2023 / elokuvat / Markku Leppilampi
Ohjaajalegenda täräyttää: "Elokuvateollisuus on kuollut"
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Metro kertoo ohjaajamestari Martin Scorsesen olleen ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi yhdeksän kertaan, ja hänen meriitteihinsä kuuluvat muun muassa elokuvat Taksikuski, Kuin raivo härkä, Gangs of New York ja Mafiaveljet. Oscarin hän voitti elokuvasta The Departed. 60 vuotta elokuvateollisuudessa vaikuttaneen Scorsesen aukaistessaan suunsa kannattaa siis kuunnella.

Scorsese on ollut itsenäisesti rahoitettu elokuvantekijä vuodesta 2016 lähtien. Hän puhui vastikään järjestelyn haasteista, ja totesi myös elokuvateollisuuden olevan kuollut.

- Se elokuvateollisuus, jonka osa minä olin, jotain 50 vuotta sitten, Scorsese veisteli.

Hän vertasi nykytilannetta siihen, kuin mykkäelokuvien tekijä kysyisi 1970-luvulla, "mitä tapahtui". Hän katsoo myös, etteivät studiot "ole enää kiinnostuneita tukemaan isolla budjetilla yksittäisiä elokuvantekijöitä, jotka ilmaisevat henkilökohtaisia tunteitaan tai heidän henkilökohtaisia ajatuksiaan ja ideoitaan".

- Nyt on käynyt niin, että he ovat karsinoineet sen asiaksi, jota he kutsuvat "indieksi", Scorsese tuumi.

Itsenäiseksi elokuvantekijäksi Scorsese olisi halunnut jo Gangs of New Yorkin (2002) jälkeen. Se oli hänen intohimoprojektinsa, ja hän joutui sen puitteissa napit vastakkain tuottaja Harvey Weinsteinin kanssa. Elokuvan tuotannosta tuli myrkyllinen kokemus, kun hän joutui kiistelemään Weinsteinin kanssa leffan pituudesta ja budjetista.

- Tajusin, etten voisi työskennellä enää koskaan, jos minun pitäisi tehdä elokuvia siihen tyyliin. Jos se olisi ainoa tapa, jolla saisin tehdä elokuvia, minun olisi lopetettava, koska tulokset eivät olleet tyydyttäviä, Scorsese sanoi.

- Se oli ajoittain äärimmäisen vaikeaa, enkä olisi selvinnyt siitä. Olisin kuollut. Niinpä päätin, että se oli oikeastaan ohi, Scorsese jatkoi.

Ohjaajan seuraavan elokuvan nimi on Killers of the Flower Moon. Siinä on mukana tähtinäyttelijät Leonardo DiCaprio sekä Robert De Niro. Lisäksi mukana ovat Lily Gladstone, Cara Jade Myers, Jillian Dion, Tantoo Cardinal, JaNae Collins ja Jesse Plemons.

Killers of the Flower Moon saapuu teattereihin lokakuussa. Puvustaja Jacqueline West paljasti aiemmin, että DiCaprio sanoi elokuvan olevan mestariteos.

Killers of the Flower Moon - traileri