
Lastensuojeluilmoitusten määrä Suomessa on kasvanut jatkuvasti. Vuonna 2022 ilmoitus tehtiin 98 634 lapsesta, mikä vastaa 9,1 prosenttia kaikista lapsista. Määrä kasvoi viisi prosenttia vuodesta 2021.
Erityisesti 13–15-vuotiaiden ikäryhmässä lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut, ja 14 prosentista teini-ikäisistä tehtiin vuoden aikana lastensuojeluilmoitus.
Lastensuojelu - tunnettu, mutta ymmärretäänkö sen merkitys?
Lastensuojelun kehittämispäällikkö Laura Yliruka pohtii, että lastensuojeluilmoitusten määrän kasvu voi johtua siitä, että lastensuojelu on tullut tutummaksi ja ammattilaiset tuntevat velvollisuutensa tehdä ilmoituksia.
- Toisaalta ollaan kenties jo hieman heilurin äärilaidassa ja voisi kysyä jälleen enemmän, mitä esimerkiksi koulussa voidaan tehdä itse lapsen ja vanhempien tueksi. Lastensuojeluilmoituksen ei tulisi koskaan olla automaatio, Yliruka pohtii.
Ilmoituksen jälkeiset toimenpiteet ja jälkihuolto
Lastensuojeluilmoitusta seuraa lapsen ja hänen tilanteensa selvittely. Jos sosiaalityöntekijä toteaa erityisen lastensuojelun tarpeen, lastensuojelun asiakkuus alkaa. Tämä prosessi ei ole kuitenkaan aina tarpeellinen.
- Monia lasta ja perhettä tukevia palveluja voidaan tarjota jo peruspalveluissa ilman, että aloitetaan nimenomaisasti lastensuojelun asiakkuus, Yliruka kertoo.
Vuonna 2020 lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa nostettiin 21 ikävuodesta 25 ikävuoteen, mikä on mahdollistanut tuen jatkamisen aiempaa pidempään. Jälkihuollossa olevien nuorten määrä on kasvanut, kun nuoret ovat jatkaneet jälkihuollon asiakkuutta ja saaneet tarvitsemaansa aikuistumisen tukea.
Lasten sijoitukset ennallaan
Vuoden 2022 aikana kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna 17 885 alle 18-vuotiasta, mikä on sama lukumäärä kuin vuonna 2021. Sijoitusvuorokausia lapsilla oli vuoden aikana yhteensä 4,6 miljoonaa.