EchoSpeech
04:10 - 13.04.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Tutkijat kehittivät uskomattomat älylasit

Cornellin yliopiston tutkija ja opiskelija Ruidong Zhang on kehittänyt älylasit, joiden avulla voi ohjata erilaisia laitteita tai sovelluksia.

Lasien erikoisuutena on, ettei puhuttuja komentoja tarvitse lausua ääneen.

Sen sijaan komennot voi antaa äänettömästi, sillä lasit "kaikuluotaavat" ne suun liikkeistä syväoppimisalgoritmin avulla. Tarkkuus on tällä hetkellä noin 95-prosenttinen.

Lasit eivät käytä kameraa suun liikkeiden havaitsemiseen, vaan ääniaaltoja, joiden lähteenä on pienet kaiuttimet linssien alla. Ääniaallot kaapataan uudelleen mikrofonien avulla, ja lasit voi kouluttaa omiin suunliikkeisiin luvatusti muutamassa minuutissa.

Älylasien potentiaaliset käyttökohteet

Älylasien avulla käyttäjät voivat ohjata erilaisia laitteita ja sovelluksia helposti ja nopeasti. Esimerkiksi musiikin kuuntelun aikana käyttäjä voi vaihtaa kappaleita tai säätää äänenvoimakkuutta ilman, että hänen tarvitsee koskea muihin laitteisiin.

Myös salasanojen syöttäminen tai tietokoneohjelmien, kuten CAD-sovellusten, ohjaaminen voi olla helpompaa ja tehokkaampaa älylasien avulla.

Puetun teknologian ohjaaminen on myös yksi mahdollinen käyttökohde älylaseille. Ne voivat helpottaa erilaisten laitteiden ja sovellusten käyttöä esimerkiksi älyvaatteiden, älykellojen tai muiden älylaitteiden yhteydessä.

Erityisen merkittävää on älylasien potentiaali puhekyvyttömille henkilöille. Lasien avulla he voivat "puhua" ääneen käyttämällä puhesyntetisaattoria, joka muuntaa suun liikkeet puheeksi. Tämä voi avata uusia mahdollisuuksia kommunikointiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen niille, jotka eivät pysty puhumaan ääneen.

Teknologiaa esittele video

artikkelin avainsanat:
tech tuotteet älylasit