Findance.com
22:10 - 13.04.2023 / viihde / Tuija Mehtätalo
Sohvalla nukkuminen on joskus ainoa vaihtoehto - Vinkkejä parempaan yöuneen sohvalla

Moni voi joutua nukkumaan yönsä sohvalla esimerkiksi sen takia, kun puoliso kuorsaa. Omassa rauhassa nukkuminen ei välttämättä onnistu kuin siten, että nukkuu sohvalla. Sohvia ei ole suunniteltu nukkumista varten tai ainakaan kokonaisia yöunia varten.

Kun nukahtaa, keho rentoutuu vähitellen ja lihakset veltostuvat. Jos nukahtaa sohvalle, voi olla vaikea löytää sopivaa asentoa, mikä voi rasittaa selkälihaksia ja aiheuttaa selkäkipua.

Vaikka sohva tuntuisi ihanan pehmeältä, ei siinä ole silloinkaan hyvä nukkua. Pehmeä sohva ei tue selkärankaa, jolloin selkä tulee pehmeälläkin sohvalla kipeäksi. Kun herää, voi keho tuntua jäykältä ja epämukavalta.

Miten nukkua sohvalla ilman selkä- ja niskakipuja?

Jos sohvalla on pakko nukkua, kannattaa nukkua siinä selällään. Silloin paino jakautuu makuuasennossa paremmin ja siinä asennossa on helpointa nukkua siten, että ei koko ajan vaihda nukkumisasentoa ja saa siten nukuttua paremmin.

Kaikki eivät kykene nukkumaan selällään. Silloin kannattaa ainakin löytää nukkumisasento, jossa niska on kunnolla tuettuna ja selkäranka luonnollisessa asennossa.

Kyljellään nukkuessa kannattaa laittaa tyyny polvien väliin, jolloin saa selkärangan parempaan asentoon. Tyyny on tärkeä myös niskan tukemisen kannalta. Jos sinulla on huono tyyny, joka ei tue niskaasi kunnolla, laita niskan alle rullalle rullattu pyyhe, joka tukee niskaasi, kun nukut.

Vinkkejä parempaan yöuneen sohvalla

1. Valitse mieluiten jäykempi sohva, joka tukee selkärankaa paremmin.

2. Käytä korkealaatuista tyynyä niskan ja pään tukena.

3. Laita tyyny polvien väliin kyljellään nukkuessa.

4. Kokeile erilaisia nukkumisasentoja löytääksesi mukavimman ja vähiten rasittavan asennon.

5. Pidä huone viileänä ja pimeänä, jotta unen laatu paranee.

6. Käytä tarvittaessa korvatulppia ja unimaskia häiriöiden minimoimiseksi.

7. Vältä kofeiinia, alkoholia ja raskasta ateriaa ennen nukkumaanmenoa.

8. Luo rauhoittava iltarutiini, joka auttaa kehoa ja mieltä valmistautumaan uneen.

9. Pidä huolta, että sohva on puhdas ja siisti, jotta unen laatu ei kärsi epämiellyttävästä ympäristöstä.

10. Jos mahdollista, valitse sohva, joka on erillään melusta ja häiriöistä, kuten televisiosta tai muista kodin äänilähteistä.

Milloin harkita muita vaihtoehtoja?

Vaikka sohvalla nukkuminen voi olla väliaikainen ratkaisu joissakin tilanteissa, se ei ole ihanteellinen pitkäaikainen vaihtoehto. Jos huomaat, että sinun on nukuttava sohvalla jatkuvasti tai että selkä- ja niskakivut pahenevat, on aika harkita muita vaihtoehtoja.

Voit keskustella puolisosi kanssa kuorsaamisen aiheuttamista ongelmista ja harkita esimerkiksi kuorsauskiskoa tai muuta apuvälinettä, joka voi auttaa vähentämään kuorsausta. Myös erilliset makuuhuoneet voivat olla ratkaisu, jos tilaa on saatavilla.

Jos selkä- tai niskakivut jatkuvat, kannattaa harkita ammattilaisen, kuten fysioterapeutin tai kiropraktikon, apua. He voivat auttaa löytämään ratkaisuja ongelmiin ja antaa neuvoja sopivista nukkuma-asennoista ja -välineistä.

Muista, että hyvä yöuni on tärkeä osa terveyttä ja hyvinvointia, joten on tärkeää löytää ratkaisu, joka toimii sinulle ja tilanteellesi.

artikkelin avainsanat:
niksit nukkuminen sohva sohvalla nukkuminen uni