Findance.com
14:10 - 01.04.2023 / viihde / Findance
AI-doomeri varoittaa: maailmanlaajuinen tekoälyn kehityksen kielto on välttämätön

AI-tutkija Eliezer Yudkowsky, joka on varoittanut tekoälyn vaaroista 2000-luvun alusta lähtien, sanoi Time-lehden mielipidekirjoituksessa, että "kaikki kehitys pitäisi lopettaa".

Yudkowsky, joka on työskennellyt tekoälyn yleisen älykkyyden (AGI) parissa vuodesta 2001 lähtien, kirjoitti artikkelin vastauksena avoimeen kirjeeseen, jonka allekirjoitti 1 125 henkilöä, mukaan lukien Elon Musk ja Applen perustaja Steve Wozniak. Kirje vaati puolen vuoden moratorioa AI-kehitykselle, joka olisi tehokkaampi kuin OpenAI:n äskettäin lanseeraama GPT-4.

Yudkowskyn ehdotus: täydellinen tekoälyn kehityksen kielto

Yudkowskyn mukaan avoin kirje aliarvioi tilanteen vakavuuden eikä vaadi tarpeeksi ongelman ratkaisemiseksi.

Hän ehdottaa sen sijaan "määräämätöntä ja maailmanlaajuista" kieltoa tekoälyn kehittämiselle, joka koskisi myös hallituksia ja armeijoita.

- Monet näihin kysymyksiin perehtyneet tutkijat, minä mukaan lukien, odottavat, että todennäköisin tulos, joka saadaan aikaan rakentamalla yli-inhimillisen älykäs tekoäly, on se, että kirjaimellisesti kaikki ihmiset maapallolla kuolevat. Tekoäly ei välitä meistä eikä aistivasta elämästä yleensä, hän kirjoittaa.

Yudkowsky on pitkään varoittanut tekoälyn mahdollisista katastrofaalisista seurauksista ja hänet on kuvattu "AI-doomerina".

Kilpailu tekoälyn kehityksessä ja eettiset huolenaiheet

Tekoälyn asiantuntija Henry Ajder on aiemmin kertonut Business Insiderille, että teknologiayritykset kilpailevat keskenään "kilpa-asevarusteluilmapiirissä" ollakseen ensimmäisiä, mikä saattaa johtaa eettisten ja turvallisuuteen liittyvien kysymysten ohittamiseen AI:n kehityksessä.

OpenAI:n lanseerattua marraskuussa ChatGPT-sovelluksen, josta tuli internetin historian nopeimmin kasvava kuluttajasovellus, Google, Microsoft ja muut teknologiajätit ovat kilpailleet omien tekoälytuotteidensa lanseeraamisessa.

OpenAI:n toimitusjohtaja myöntää pelot tekoälyn ympärillä

OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman on myöntänyt, että tekoälyn ympärillä on pelkoja.

Hän sanoi viime viikolla podcastissa, että "olisi hullua olla hieman pelkäämättä, ja ymmärrän ihmisiä, jotka ovat paljon peloissaan".

Altman lisäsi kuitenkin, että OpenAI tekee töitä kohdistaakseen ongelmia ja parantaakseen teknologiaansa: "Minimoimme pahan ja maksimoimme hyvän".