Pixabay
02:40 - 01.12.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Alzheimerin taudin riskiä voi pienentää - altistavat geenit eivät tarkoita varmaa sairastumista

Chris Hemsworth teki vastikään terveysaiheisen sarjan Disney Plussaan. Se on nimeltään Limitless with Chris Hemsworth, ja sarjan luojana toimii Darren Aronofsky.

Hemsworthille paljastui ohjelmassa, että hänellä on erittäin vahva geneettinen taipumus saada Alzheimerin tauti, ja hän päättikin jäädä lomalle saatuaan kuulla tiedon. Vaikka tähdellä onkin jopa kymmenkertainen riski sairastua kyseiseen sairauteen, se ei ole silti varmaa.

Science Alert kiitti Hemsworthia asian tuomisesta julkisuuteen, sillä se muistuttaa meitä kaikkia pitämään huolta terveydestämme. Julkaisulla oli kertoa myös tapoja, joilla Alzheimerin taudin puhkeamisen riskiä voi pienentää [lähde].

Science Alertin mukaan hiusverisuonista kannattaa pitää huolta, sillä vaurioituneet ja vuotavat hiussuonet aivoissa johtavat tulehdukseen, aivosolujen kuolemaan ja kognitiiviseen heikkenemiseen. Alzheimerin taudissa vaurioituneet hiussuonet ovat varhainen merkki sairaudesta.

Hiirikokeissa on huomattu, että länsimaisella ruokavaliolla, joka sisältää paljon tyydyttyneitä rasvoja, on taipumusta aiheuttaa hiussuonten vuotoja. Terveellinen ruokavalio kannattaa muistaa, ja sydänystävällinen ruokavalio on ystävällinen myös aivoille.

Aivoille kannattaa antaa myös lepoaikaa, sillä tarpeettomien ärsykkeiden vähentämisellä voi olla suuri vaikutus. Ärsykkeet voivat johtaa suurempaan oksidatiiviseen stressiin ja vaurioihin, joten stressittömälle levolle kannattaa siis pyhittää aikaa, eikä käyttää kaikkea vapaa-aikaa esimerkiksi älylaitteiden selaamiseen.

Huono ruokavalio, jokainen alkoholipisara, liikalihavuus, diabetes, korkea verenpaine ja liika istuminen heikentävät ajan myötä verisuonten terveyttä ja lisäävät terveysriskejä. Myös Alzheimerin taudin kohdalla.

Lue myös: Älä kaiva nenääsi! Siihen voi liittyä vakavia terveysriskejä