Alamy / AOP
03:10 - 18.03.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Liika sosiaalisen median käyttö voi vahingoittaa sinua - uusi sovellus auttaa vähentämään käyttöä
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Sosiaalisen median parissa saattaa vierähtää päivän mittaan tovi jos parikin. Sinne päätyminen ja jumittaminen saattaa olla melkein tiedostamattomalla tasolla, mutta uusi sovellus saattaa tuoda apua [lähde].

One Sec -niminen sovellus antaa käyttäjälle hetken aikaa, ennen syöksymistä some-virtaan. Mietintäajan jälkeen voi päättää, meneekö someen vaiko eikö.

Heidelbergin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että One Secin käyttö kuuden viikon ajan vähensi sosiaalisen median sovellusten käyttöä 57 prosenttia.

Liiallinen ruutuaika voi vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen ja tuoda univaikeuksia. Haitallisia puolia liiallisessa sosiaalisen median käytössä on tutkimusten perusteella mitä moninaisimpia.

Kun napsautat sovellusta, One Sec haluaa kysyä sinulta kysymyksen: "Miksi?" Refleksinomainen päätyminen someen saattaa jäädä näin tekemättä.

One Sec pyytää käyttäjää hengittämään ja päättämään, haluaako hän viettää aikaa sovelluksen selaamiseen, ja johtuuko halu somettaa stressistä, tylsyydestä tai alitajuisesta impulssista.

Lue myös: Tutkijat löysivät helpon hyvän mielen apukeinon - voi auttaa masennukseen ja ahdistukseen

Aikaa voi sometusta välttämällä säästyä järkevämpään toimintaan, ja myös mielenterveys saattaa kiittää. Teknologiatoimittaja Shubham Agarwal kuvaili One Secin tarjoamaa hengityshetkeä kuin napsautukseksi takaisin tietoisuuteen.

One Sec kertoo myös tietoja, kuinka monta kertaa käyttäjä on yrittänyt avata esimerkiksi Twitterin viimeisen 24 tunnin aikana. Sovellus voi myös lähettää muutaman minuutin kuluttua muistutuksen "älä eksy", jos some-sovelluksen päättää kaikesta huolimatta avata.

Mielenterveyden asiantuntija ja sosiaalityöntekijä Jennifer Kelman kertoi Fortune Wellille, että tykkäykset ja kommentit antavat käyttäjille mielihyvää tuovan, koukuttavan dopamiiniruiskeen. Mekanismi voi jopa estää ihmistä nauttimasta hetkessä elämisestä.