Momentum Productions
05:10 - 24.01.2023 / musiikki / Findance
Kesähitistä tunnetun poikabändin jäsen soolourastaan: "haluan olla Suomen suosituin artisti"

Vuonna 2015 villitsi Rannalle - kesähitti, ja sen tehnyt energinen poikabändi TCT. Bändi nousi hetkessä vuosien supersuosioon, mutta lopulta se kuopattiin vähin äänin. Yksi TCT:n jäsenistä oli Miika Saloranta, joka tunnettiin nimellä Comeetta. Hän oli tehnyt kyseisellä artistinimellä jo pitkän soolouran ennen läpimurron tehnyttä bändiään. TCT:n hajoamisen jälkeen lahjakas muusikko palasi sooloilemaan ja vaihtoi artistinimekseen Miika.

- Lähtökohtaisesti tuntui siltä, että TCT määritteli pitkälti millaisesta musiikista Comeetta-nimi tunnetaan, ja se musiikiityyli ei ollutkaan linjassa sen kanssa, mitä sooloartistina halusin edustaa, Miika kertoo nimen vaihdoksen taustoista.

- Viime vuosina tosin on yllättänyt se, kuinka moni on tunnistanut mut "Comeettana ennen TCT-aikaa" ja oon naureskellut, että missä ne kaikki ihmiset sitten silloin oli.

TCT-bändiin kuuluivat Miikan lisäksi veljekset T.L ja Tiahu. Miika ja T.L alkoivat tekemään musiikkia yhdessä jo lukioaikana, ja kun myös Tiahu innostui musiikista, päättivät he alkaa keikkailemaan triona.

- Aloitettuamme keikkailun saimme ajatuksen perustaa tällaisen artistikollektiivin. Rannalle-biisin läpimurron jälkimainingeissa keikkailtiin sitten useampi vuosi, mutta sitten ei enää musiikkia syntynytkään samalla kipinällä kuin ennen. Keikkakysyntä loppui myös lopulta ja tuntui, että oli aika kokeilla muitakin juttuja.

Miika
Miika - Kuva: Momentum Productions

Miikan kiinnostus musiikin tekemiseen heräsi jo ala-asteen lopulla MTV:n musiikkivideotarjonnan kautta. Hänen silloisiin esikuviin lukeutuukin mm. Eminem, 2pac ja Dr. Dre. Nuorena uransa aloittaneen räppärin julkaisuhistoria vie aina 2000-luvun alkupuolelle, jolloin mikseri.net -sivusto oli kovassa huudossa. Tuolloin Comeetta-nimellä kappaleita julkaissut nerokas riimittelijä nautti suurta suosiota, eikä nuori räppärilahjakkuus varonut sanojaan.

- Ne, jotka tuntevat mun artisti-taustan mikseri.net -ajalta, tietävät, että mulla oli vähän tapana provosoida ja ärsyttää muita räppäreitä kyseisellä sivustolla. Rap-kulttuuriin on aina kuulunut muiden räppäreiden haastaminen sanallisesti, ja oon ollut aina kilpailuhenkinen. Tää toimikin motivaattorina kilpahenkiselle riimittelylle, Miika kertoo.

- Ainahan siinä oli pilke silmäkulmassa, mutta jälkiviisaana täytyy todeta, että omissa heitoissa tuli mentyä välillä vähän liian pitkälle.

Miikan kappaleet saavat inspiraatiota artistin oman elämän lisäksi myös muiden kokemuksista, ja hän pyrkii luomaan kappaleille aina tarinallista jatkumoa. Siitä hyvänä esimerkkinä toimii viime syksynä julkaistu Miikaversumi-albumi, joka ylsi julkaisuviikollaan Suomen Top 60 albumeihin. Yksi singleistä, Riko mut nousi parhaimmillaan Suomen Top 50-listan sijalle 18, ja on striimannut jo lähes kultarajaan oikeutetun määrän eli kaksi miljoonaa kertaa.

- On toi varmasti urani siisteimpiä juttuja! Muita mullistavia kokemuksia vuosien varrelta on tietty TCT:n ison lafkan levytyssopimus ja ikivihreä kesähitti, Miika iloitsee.

Oman musiikkiuransa lisäksi Miika pyörittää Momentum Productions oy:ta, jonka hän perusti vuonna 2020. Firma tarjoaa artisteille palveluita lähes avaimet käteen -periaatteella: musiikkituotannon, promokuvien ja -videoiden tuotannon, julkaisemisen ja markkinointipalvelut. Miikan tarkoituksena on tarjota vaihtoehtoja modernille musiikkikentälle erilaisten levy-ja tuotantoyhtiöiden rinnalle.

- Siirryttyäni omakustanneartistiksi vuonna 2019 oon jatkuvasti kokeillut ja kehittänyt keinoja ja työkaluja, joilla saisin musiikkiani laajemmin ihmisten kuuluviin. Tuloksien ja onnistumisien myötä lopulta ajattelin, että joku muukin voisi hyötyä mun metodeista.

Miika toivoo tavoittavansa kasvavassa määrin kuuntelijoita, jotta pystyy tarjota yhä useammalle musiikkinsa kautta elämyksiä ja voimaa. Mitä muuta hän haluaa saavuttaa?

- Kilpahenkinen minä haluaa vastata tähän, että haluan olla Suomen suosituin artisti, Miika virnistää.

Miika - Pysäytä - Spotify

Teksti: Sanna Rönnberg

artikkelin avainsanat:
Comeetta Miika TCT