Pixabay
04:10 - 24.12.2022 / viihde / Findance
Google paineessa - tekoäly-chatbot ChatGPT aiheutti "punaisen koodin".

Googlen liiketoimintamalliin kohdistuu vakava haaste, sillä uusi tekoäly-chatbot, ChatGPT, on aiheuttanut hälytyksen yhtiössä, kertoo New York Timesin tällä viikolla julkaisema raportti.

OpenAI:lta peräisin oleva chatbot on levinnyt, koska se pystyy antamaan suoria vastauksia mihin tahansa kyselyyn, toisin kuin Googlen hakukoneen tarjoamat loputtomat linkit.

Kehitys on saanut toimitusjohtaja Sundar Pichain kutsumaan koolle kokouksia keskustelemaan siitä, miten vastata ChatGPT:n aiheuttamaan uhkaan ja sen kykyyn horjuttaa Googlen tärkeintä rahantuottajaa, joka perustuu hakukoneessa oleviin mainoksiin ja sähköiseen kaupankäyntiin. NYT:in haltuunsa saaman äänitallenteen mukaan Pichai on ollut kokouksissa "määrittelemässä Googlen tekoälystrategiaa".

Googlen suuri huolenaihe on myös se, että ChatGPT perustuu verkosta löytyvään dataan, mikä voi johtaa rasismin, ennakkoluulojen ja väärän tiedon leviämiseen chatbotin oppimismallin kautta. Tämä on nähty aiemminkin, kun Microsoft julkaisi vuonna 2016 chatbotin, joka jouduttiin nopeasti poistamaan käytöstä, ja kun Facebookin emoyhtiö Meta julkaisi chatbotin, joka alkoi antaa rasistiseksi miellettyjä vastauksia.

Googlen tärkein rahantuottaja, hakukonemainokset ja sähköinen kaupankäynti, voivat olla vaarassa ChatGPT:n vuoksi, sillä uskottavien vastausten antamiseen tarvittavan valtavan tietomäärän käsittelyn uskotaan olevan kalliimpaa. OpenAI:n arvioidaan käyttävän ChatGPT:hen noin 3 miljoonaa dollaria kuukaudessa, ja tämän määrän odotetaan kasvavan, koska chatbot on vielä beta-vaiheessa.

ChatGPT:n kehittäminen on aiheuttanut Googlessa "punaisen koodin", sillä tekoäly-chatbot voisi mahdollisesti korvata hakukonemainosten ja sähköisen kaupankäynnin tarpeen ja johtaa Googlen tärkeimmän rahantekijän loppumiseen. Yhtiö pyrkii nyt laatimaan strategian, jolla se voi vastata ChatGPT:n ja muiden tekoäly-chatbottien aiheuttamaan uhkaan.

Lue myös: Mikä on LaMDA? Myös Google kehittää ChatGPT-tyylistä tekoälyn kielimallia.