Pixabay
11:10 - 18.12.2022 / viihde / Findance
Mikä on LaMDA? Myös Google kehittää ChatGPT-tyylistä tekoälyn kielimallia

OpenAI:n ChatGPT on saanut viime aikoina paljon julkisuutta, mutta myös Google kehittää omaa tekoälyn kielimallia LaMDA.

LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) on tekoälypohjainen teknologia, joka pystyy käymään luonnollisia ja avoimia keskusteluja loputtomalta vaikuttavista aiheista.

LaMDA perustuu Googlen Transformeriin, neuroverkkoarkkitehtuuriin, joka julkaistiin avoimesti vuonna 2017. Tämän arkkitehtuurin avulla LaMDA pystyy lukemaan sanoja (esimerkiksi lauseesta tai kappaleesta), kiinnittämään huomiota siihen, miten nämä sanat liittyvät toisiinsa, ja sitten ennustamaan, mitä sanoja se uskoo seuraavaksi tulevan.

LaMDA on koulutettu vuoropuheluun ja se on oppinut useita vivahteita, jotka erottavat avoimen keskustelun muista kielimuodoista. Näihin kuuluvat herkkyys (vastausten on oltava järkeviä asiayhteyden mukaan), täsmällisyys (vastausten on liityttävä keskustelun kontekstiin), kiinnostavuus (vastausten on oltava oivaltavia, odottamattomia tai nokkelia) ja asiallisuus (vastaukset eivät saa olla harhaanjohtavia).

Google on tutkinut ja kehittänyt näitä tekniikoita useita vuosia ja pyrkii varmistamaan, että LaMDA noudattaa sen tekoälyperiaatteita. Se on rakentanut ja avannut resursseja, joita tutkijat voivat käyttää analysoidakseen malleja ja dataa, johon ne on koulutettu. Jatkossa Google aikoo sisällyttää keskusteluominaisuuksia useampiin tuotteisiinsa.

LaMDA:n keskustelutaidoilla on potentiaalia avata luonnollisempia tapoja olla vuorovaikutuksessa teknologian kanssa ja täysin uusia hyödyllisiä sovelluksia.

Milloin LaMDA saapuu kaikkien käytettäväksi? Google on kertonut, että maineriskin vuoksi sen julkaisemista ei kiirehditä: LaMDAn antamiin vastauksiin pitää saada luottaa.