Alamy / AOP
09:10 - 17.12.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Ennenaikaisen kuoleman voi välttää todella vähällä vaivalla - onnistuu päivän mittaan lähes keneltä tahansa

Uusivuosi lähestyy, ja moni lupaa itselleen terveellisemmät elämäntavat ja liikuntaharrastuksen [lähde]. Jos tästä ei onnistu syystä tai toisesta pitämään kiinni, kannattaa kuitenkin poistua sohvalta edes välillä.

UK Biobankin tuoreen tutkimuksen mukaan vähäinenkin liikunta auttaa ennenaikaisen kuoleman estämisessä. Ja kyseessä todellakin on vähäinen määrä.

Tutkijat havaitsivat, että vain 3-4 minuutin lyhyet liikuntasuoritteet päivän mittaan ovat erittäin hyödyllisiä terveydelle. Ne vähensivät kaikkia niitä tunnettuja, terveydellisiä riskitekijöitä, jotka voivat aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman.

Tutkijat huomasivat osallistujilla keskimäärin kahdeksan lyhyttä aktiivisuusjaksoa joka päivä. Jos aktiivisuushetkiä oli päivittäin kolme tai neljä, ennenaikaiseman kuoleman riski väheni 40 prosenttia. Esimerkiksi syöpäkuoleman riski väheni 40 prosenttia ja sydän- ja verisuonitaudista johtuvan kuoleman riski 49 prosenttia.

Lyhyet liikunnalliset hetket tapahtuvat osana jokapäiväistä elämää. Esimerkkejä voisivat olla leikkiminen lasten ja lemmikkien kanssa, ostosten kantaminen, reipas portaiden kapuaminen, ylämäkeen kävely tai kiirehtiminen jonnekin.

Tulokset vaikuttavat olevan linjassa muiden tutkimusten kanssa. Muut, pienen mittakaavan tutkimukset ovat osoittaneet, että hyvin pienet määrät voimakasta ja ajoittaista liikunnallista toimintaa voivat parantaa sydän- ja hengityselimistön kuntoa, joka on merkittävä pitkäikäisyyden ennustaja.

Tutkimukseen osallistui 25 241 henkilöä, jotka eivät harrastaneet vapaa-ajan fyysistä toimintaa tai liikuntaa useammin kuin kerran viikossa. Osallistujille jaettiin puettavat, älykellojen kaltaiset kuntomittarit, joita tutkijat seurasivat seitsemän vuoden ajan. Tutkijat huomioivat myös erilaisia tekijöitä, jotta jäljelle jäi vain liikunnan vaikutus terveyteen.

artikkelin avainsanat:
liikunta niksit terveys