Esther Moreno / Alamy / AOP
13:28 - 23.11.2022 / viihde / Findance
Caruna nostaa sähkönsiirron hintoja - "Ymmärrämme asiakkaidemme huolen"

Caruna nostaa sähkön siirtomaksuja 1. tammikuuta 2023.

Sähköverkkoyhtiö perustelee nostoa sähköverkon rakentamisen ja häviöenergian kustannuksien kallistumisella sekä korkojen nousulla.

- Tällä hetkellä merkittävä ja ennakoimaton kustannusten nousu vaikuttaa investointikykymme, ja olemme joutuneet arvioimaan uudelleen molempien jakeluyhtiöidemme hinnoittelutilannetta. Sähköverkon rakentaminen on meille tänä vuonna yli 10 prosenttia kalliimpaa kuin viime vuonna, ja erityisesti raaka-aineiden ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet merkittävästi. Myös markkinoilta ostamamme häviöenergian hinta on noussut tänä vuonna 52 % ja sen odotetaan kaksinkertaistuvan ensi vuonna, kertoo Carunan talous- ja rahoitusjohtaja ja varatoimitusjohtaja Noora Neilimo-Kontio.

- Huolehdimme sähköverkosta, jotta sen kapasiteetti riittää asiakkaidemme kasvavaan energiankulutukseen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Energiakriisi on kiihtynyt Venäjän hyökkäyssodan alettua, mikä asettaa vaatimuksia sähköverkon kehittämiselle nopeutetussa aikataulussa, Neilimo-Kontio toteaa.

Hinnat nousevat molempien Carunan jakeluyhtiöiden asiakkaille. Caruna Oy:n asiakkaille verollisia hintoja korotetaan keskimäärin noin 3,9 prosenttia. Edellinen hinnankorotus oli kolme vuotta sitten, jolloin hintoja nostettiin keskimäärin 3,9 prosenttia.

Caruna Espoo Oy:n asiakkaat (Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Joensuun keskusta) näkevät keskimäärin noin 2,9 %:n korotuksen verollisiin hintoihinsa. Edellinen hinnankorotus oli seitsemän % viisi vuotta sitten, ja viime vuonna Caruna Espoo laski hintoja keskimäärin 2,5 %.

Caruna Espoo Oy:ssä asukkaan hinta nousee keskimäärin 0,47 euroa ja Caruna Oy:ssä 1,08 euroa kuukaudessa 2 000 kWh:n vuosikulutuksella. Sähkölämmitteisen omakotitalon asukkaan hinta nousee Caruna Espoo Oy:ssä keskimäärin 1,94 euroa ja Caruna Oy:ssä 4,63 euroa kuukaudessa 18 000 kWh:n vuosikulutuksella.

Caruna arvioi, että inflaation ja kustannusten nousun vuoksi hintoja joudutaan nostamaan vielä kerran suunnilleen saman verran vuoden 2023 jälkipuoliskolla.

- Ymmärrämme asiakkaidemme huolen talven energiakustannuksista ja olemme siksi jakaneet korotuksen kahteen osaan. Toisen korotuksen tarvetta tarkastellaan uudelleen vuoden 2023 alkupuoliskolla, Neilimo-Kontio sanoo.