Pixabay
02:25 - 03.10.2022 / viihde / Findance
Pidä huolta aivoistasi - Viisi vinkkiä stressaavan työn vastapainoksi
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Vaikka työ olisi mielekästä, monet päällekkäiset tehtävät, jotka vaativat päätöksentekoa, keskittymistä tai nopeaa reagointia, rasittavat aivoja. Tietotyötä tekevän aivot joutuvat kovalle koetukselle, ja päivä täyttyy kokouksista, asioilla käymisestä ja viesteihin vastaamisesta.

Mitä pidempään ylikuormitus jatkuu, sitä suurempi on riski esimerkiksi työuupumukseen.

- Yhteisiä käytäntöjä kehittämällä työyhteisöt voivat vähentää turhaa aivokuormitusta ja parantaa työn sujuvuutta, toteaa Teppo Valtonen, Työterveyslaitoksen aivotyöasiantuntija.

Usein neljä tuntia päivässä pidetään maksimiaikana päivittäin toistuvassa, keskittymistä vaativassa työssä.

- Hyvästä suunnittelusta huolimatta työt voivat joskus kasaantua. Onneksi ihminen on hyvin joustava. Jos työ on mielekästä ja työyhteisön käytännöt ovat kunnossa, voimme työskennellä tehokkaasti yllättävänkin pitkiä aikoja. Tätä ei kuitenkaan pidä tehdä jatkuvasti, sillä aivojen pitkäaikainen ylikuormittuminen johtaa väistämättä romahduksee, jatkaa Valtonen.

Oli edessäsi sitten kevyt tai raskas työpäivä, voit pitää huolta aivoista noudattamalla näitä vinkkejä:

1. Nuku kunnon yöunet

Vaativakin aivotyö sujuu parhaiten virkeänä. Univaje vaikuttaa kielteisesti tarkkaavaisuuteen, muistiin, oppimiseen, mielialaan ja asioiden hallintaan, joten sitä kannattaa välttää.

2. Irrottaudu työstä

Aivoja ei voi sammuttaa työpäivän päätteeksi. Siksi kannattaa viettää vapaa-aikaa tekemällä asioita, jotka vaativat täyden huomion, mutta jotka poikkeavat työstä. Yksi saattaa pitää tanssista, toinen itämaisesta taistelulajista, kolmas lukuromaanista. Kaiken kaikkiaan vaihtelu virkistää aivoja. Myös rentoutumisella ja ystävien tapaamisella on merkitystä toipumisessa.

3. Muista liikkua

Paikallaan pysyminen vaikuttaa kehoosi negatiivisesti. Vähintään kolmen vartin välein on hyvä ottaa muutama askel, tehdä muutama syväkyykky tai jopa vaihtaa työasento istumisesta seisomaan. Kannattaa muistaa, että seisominen on myös paikallaan olemista.

4. Pidä taukoja

Aivojen hyvä päivä on huokoinen. Keskittymistä vaativien tehtävien välillä tarvitaan taukoja. Kokous kannattaa lopettaa 15 minuuttia ennen seuraavaa ja mennä ulos esimerkiksi haukkaamaan raitista ilmaa tai hakemaan juotavaa. Tiukassakin tilanteessa yritä syödä lounas muualla kuin työpöydän ääressä, kasvotusten muiden kanssa.

5. Hallitkaa yhdessä häiriöt, keskeytykset ja informaatiotulva

Häiriöt, keskeytykset ja tietotulva vaikeuttavat keskittymistä ja vähentävät työtehoa. Aivotyön stressitekijöitä voidaan hallita yhteisesti sovituilla käytännöillä. Aivotyöläinen ei ole laiskuri tai ilonpilaaja, vaan työntekijä, joka arvostaa omaa panostaan. Melua vaimentavien kuulokkeiden käyttö ja pikaviesti- ja sähköpostisovellusten sulkeminen joksikin aikaa voi auttaa keskittymään. Myös työpaikalla sovitut päivystysvuorot vähentävät reagointitarvetta.

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

artikkelin avainsanat:
terveys työelämä Työterveyslaitos uupumus
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!