Suomalaisten autoilun määrä on kasvussa. Auton käyttö näyttää palaavan ainakin koronakriisiä edeltäneelle tasolle.
- Tiedot osoittavat, että pysäköintimäärät ovat selvästi kasvaneet. Positiivista on, että suomalaiset ovat alkaneet liikkua pandemiatrauman jälkeen. Toki tämä kehitys lisää tarvetta sujuvoittaa kaupunkiliikennettä, sanoo EasyParkin Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen.
Trendi näkyy myös EasyParkissa, jonka pysäköintisovellusta käytettiin elokuussa 6,5 % useammin kuin edellisenä ennätyskuukautena. Tämän vuoden tammikuun alusta syyskuun alkuun sovelluksen kautta pysäköitiin 40 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2020. Tämä on 18 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Henkilöautojen määrä Suomessa on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2009 lähtien. Vuoden 2022 alussa Suomessa oli liikenteessä 331 377 henkilöautoa enemmän kuin vuoden 2010 alussa. Tämä on 12,5 prosentin kasvu. Autojen määrä lisääntyi ruuhka-aikana erityisesti pääkaupunkiseudulla, Uudellamaalla ja kaikissa suurimmissa kasvukeskuksissa. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen ja Liikenne- ja viestintäviraston tilastoista. Lisäksi yli 50 000 suomalaista odottaa tällä hetkellä uuden auton ostoa, kertoo Autoalan Keskusliitto.
Suomen Kauppakeskusyhdistyksen mukaan kauppakeskusten kävijämäärät kasvoivat tämän vuoden toisella neljänneksellä 25 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kauppakeskusten kokonaismyynti huhti-kesäkuussa oli 11 % suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana ja ylitti jo 4 %:lla pandemiaa edeltäneen ajanjakson.
- Koronakriisin aiheuttama komponenttipula on pidentänyt uusien autojen toimitusaikoja jopa vuoteen, mikä on ongelma autokannan uudistamiselle. Odotusajat eivät näytä vaikuttavan autokannan määrään, joten liikenteen kasvu on tosiasia, Kolehmainen sanoo.
- Kauppakeskusten ja pysäköintihallien yhteistyö on tärkeää liikenteen sujuvuuden kannalta. Parkkihallit, parkkipaikat ja tienvarret ovat kovassa käytössä erityisesti pääkaupunkiseudulla, jonne suuri osa Uudenmaan liikenteestä keskittyy. Joka kolmas suomalainen asuu Uudellamaalla ja joka viides suomalainen Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, Kolehmainen jatkaa.
Joukkoliikenne ei ole elpynyt
Joukkoliikenteen matkustajamäärät eivät ole palautuneet koronaa edeltävälle tasolle. Yli miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudulla joukkoliikenteen matkustajamäärä oli heinäkuussa 80 prosenttia siitä, mitä se oli heinäkuussa 2019 ennen koronaa. Helsingin seudun joukkoliikenneviranomainen HSL ennustaa tällä hetkellä myös vuosille 2024 ja 2025 lähes 10 %:n matkustajamäärän vajetta pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna.
Myös pyöräily on ollut viime vuosina häviäjä. Pyöräilyliiton mukaan kaupunkipyöräilijöiden määrä laski useissa kaupungeissa 14,5 prosenttia vuosien 2016 ja 2021 välillä. Tiedot kerättiin seitsemästä suuresta kaupungista: Helsingistä, Tampereelta, Oulusta, Jyväskylästä, Lahdesta, Porista ja Vaasasta.
- Nykyinen poikkeuksellisen suuri pysäköintipaikkojen määrä ja kauppakeskusten vilske viittaavat siihen, että ihmiset ovat alkaneet lähteä liikkeelle koronakriisin jälkeen. Samaan aikaan autojen määrän suuri kasvu, joukkoliikenteen käytön väheneminen ja kaupunkipyöräilyn väheneminen viittaavat siihen, että merkittävä osa ihmisistä on alkanut liikkua yksityisautolla. Tämä lisää tulevaisuudessa paineita kaupunkiliikenteen sujuvoittamiseen ja kaupunkipysäköinnin järjestämiseen, Kolehmainen toteaa lopuksi.
Pikkujoulujen 2024 paras Suomihitit-soittolistaTallenna Spotify-soittolista itsellesi