stevepb / Pixabay
05:10 - 22.09.2022 / viihde / Findance
Diabetes ja parodontiitti vaikuttavat toisiinsa - "Potilaiden yleistä ja suun terveyttä tulisi tarkastella kokonaisuutena"

Yleiset krooniset sairaudet ja suun terveysongelmat vaikuttavat haitallisesti ja pitkäaikaisesti toisiinsa, kertoo Helsingin yliopiston tutkimus. Potilaiden yleis- ja suunterveyttä tulisi käsitellä kokonaisuutena parhaan mahdollisen hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Tutkimuksessa selvitettiin suun terveyden ennustearvoa eri kroonisten sairauksien kehittymiselle 10 vuoden seurannan aikana. Tutkimuksen keskeinen havainto oli parodontiitin (hampaan kiinnityskudosten sairaus) ja diabeteksen välinen yhteys.

- Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että parodontiitti on yhteydessä moniin kroonisiin sairauksiin. Poikkeuksellisen pitkäaikaisen aineistomme avulla pystyimme arvioimaan näiden tekijöiden välisiä kausaalisia ja kaksisuuntaisia vaikutuksia, sanoo yliopistonlehtori Pia Heikkilä.

- Tutkimuksen poikkeuksellisen suuri otoskoko, 70 000 koehenkilöä, lisää tutkimuksen luotettavuutta ja painoarvoa, hän lisää.

Tutkimustulokset osoittavat, että Suomessa yleinen suusairaus parodontiitti ja apikaalinen parodontiitti eli hampaan juurenpään tulehdus ovat yhteydessä yleisiin aineenvaihduntasairauksiin, kuten hoitoa vaativaan metaboliseen oireyhtymään, tyypin 1 ja 2 diabetekseen sekä raskausdiabetekseen.

Yhtä vahvaa yhteyttä muihin yleisiin kroonisiin sairauksiin, kuten sidekudossairauksiin, nivelreumaan, tulehduksellisiin suolistosairauksiin tai vakaviin mielenterveyden häiriöihin, ei havaittu.

Kaksisuuntainen vaikutus - kulut moninkertaiset

Diabeteksella ja muilla aineenvaihduntasairauksilla sekä parodontiitilla on osoitettu olevan kaksisuuntainen vaikutus. Diabetes kiihdyttää parodontiitin etenemistä ja vaikeuttaa sen diagnosointia ja hoitoa, etenkin jos diabetes on diagnosoimaton tai huonosti tasapainossa.

Vastaavasti parodontiitti, olipa se alkava tai piilevä, pahentaa diabeteksen kroonistumista ja vaikeuttaa sen diagnosointia, tasapainottamista ja hoitoa.

Näiden sairauksien yhteisvaikutus lisää myös kustannuksia. Vaikutus on merkittävä sekä kansanterveyden että kansantalouden kannalta.

- Tuloksemme viittaavat siihen, että parodontiitin onnistuneella hoidolla on myönteinen vaikutus diabeteksen hoitotuloksiin ja se vähentää hoitokustannuksia. Vastaavasti diabeteksen onnistunut hoito hidastaa parodontiitin etenemistä ja vähentää samalla hoitokustannuksia, sanoo professori Timo Sorsa.

Terveys on monien tekijöiden summa

Tutkijat ennustavat, että tällaisia sairauksien välisiä kaksisuuntaisia vaikutuksia havaitaan tulevaisuudessa todennäköisesti lisää.

- Terveydenhuollossa tulisi tarkastella potilaiden yleistä ja suun terveyttä kokonaisuutena, sillä tutkimuksemme osoittaa, että jopa piilevillä sairauksilla on haitallinen ja pitkäaikainen vaikutus toisiinsa, Sorsa korostaa.

- Toivottavasti alan ammattilaisten koulutus ja sote-uudistuksen mukainen terveydenhuollon palvelujärjestelmä mahdollistavat tarvittavan yhteistyön. Se on potilaiden ja veronmaksajien etu, Sorsa tuumii.