Pixabay
04:40 - 26.09.2022 / viihde / Findance
Krooninen myelooinen leukemia - Suomalaisten tutkijoiden tavoitteena täydellinen parantaminen verisyövästä

HUS:n Syöpäkeskuksen ja Helsingin yliopiston johtamassa yhteispohjoismaisessa tutkimuksessa selvitettiin, miten kaksi erilaista syöpälääkettä toimii potilailla paremmin yhdessä kuin erikseen.

Krooninen myelooinen leukemia (KML) on yksi neljästä tärkeimmästä verisyöpätyypistä, ja se kohdistuu luuytimen verta muodostaviin soluihin. Vuosittain noin 50 suomalaisella diagnosoidaan KML. Sitä esiintyy tyypillisesti työikäisillä.

Vaikka kyseessä on pahanlaatuinen verisairaus, pitkäaikainen syöpätutkimus on mullistanut potilaiden ennusteen viime vuosikymmenen aikana. Muihin syöpiin verrattuna KML:n syntymekanismi on tunnistettu tarkasti, ja sen seurauksena 2000-luvulla tautiin hyväksyttyjen spesifisten lääkkeiden (tyrosiinikinaasiestäjät) avulla tautiin kuolee vain harva.

Nämä kohdennetut lääkkeet eivät kuitenkaan yleensä ole parantavia, vaan ne ovat elinikäisiä hoitoja. Tämän vuoksi potilaiden on muistettava ottaa lääkityksensä päivittäin. Kalliiden kustannusten lisäksi lääkitys altistaa sivuvaikutuksille ja aiheuttaa potilaille huolta siitä, että vaste hiipuu.

Tavoitteena täydellinen parantaminen

Tutkijat pyrkivätkin kehittämään KML:n hoitoon niin, että lääkitys voidaan lopettaa tietyn ajan kuluttua. Tällöin syövän voidaan sanoa parantuneen.

- Aiempien tutkimusten mukaan noin 40 prosenttia potilaista, jotka saavat erittäin hyvän hoitovasteen, voivat lopettaa päivittäisen lääkityksensä. Tutkimusryhmäni havaintojen perusteella näillä 40 prosentilla on suotuisa puolustusjärjestelmä, joka näyttää pitävän taudin hallinnassa ilman lääkitystä, sanoo professori Satu Mustjoki.

- Siksi uskomme, että elimistön oma puolustusreaktio syöpäsoluja vastaan on saatava käynnistettyä, jotta lääkehoito voitaisiin lopettaa suuremmalla osalla potilaista, Mustjoki jatkaa.

Puolustusjärjestelmää tehostava hoito tehokkaampi kuin aiempi hoito

HUS:n, Helsingin yliopiston ja muiden pohjoismaisten yliopistojen verisyöpälääkäreiden ja tutkijoiden lääkehoitotutkimuksessa 40 pohjoismaiselle potilaalle aloitettiin KML-täsmähoidon lisäksi puolustusjärjestelmää aktivoiva interferoni-alfa-hoito.

- Tutkimuksemme osoitti, että KML:n täsmähoito ajaa puolustusjärjestelmän ylikierroksille ja estää sitä toimimasta tehokkaasti, ja interferoni-alfa palauttaa sen aktiiviseksi. Uskomme, että tämä mekanismi ehkäisee myös kohdennetun hoidon aiheuttamia sivuvaikutuksia ja auttaa meitä ymmärtämään, miten puolustusjärjestelmä toimii muissa syövissä, sanoo lääkäri ja väitöskirjatutkija Jani Huuhtanen.

Verrattuna pelkkään KML:n täsmähoitoon potilaat saivat paremman vasteen uudella yhdistelmähoidolla, mikä tarkoittaa, että suurempi osa potilaista voi yrittää lopettaa lääkityksensä tulevaisuudessa. Mekanismiksi osoittautui näiden lääkkeiden osittain päinvastainen vaikutus elimistömme puolustusjärjestelmään.

Suomalaistutkimus on julkaistu arvostetussa The Journal of Clinical Investigation -julkaisussa. Seuraavaksi selvitetään, voidaanko hoitokokeiluun osallistuneilta potilailta lopettaa lääkehoidon kokonaan. Lisäksi tutkitaan, voidaanko puolustusjärjestelmää tehostaa samalla tavalla muissa syöpätyypeissä.