Alamy / AOP
03:10 - 16.08.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Moni kasvi on kissoille ja koirille vaarallinen

Kun hankkii kotiin tai pihalle kasveja ja kotona on lemmikkejä, kannattaa selvittää, että ne eivät vain ole lemmikeille myrkyllisiä. Sitä ovat monet kasvit esimerkiksi kissoille ja koirille, jotka pääsevät helposti nappaamaan kasveja suuhunsa.

Osa kasveista on kissoille ja koirille erittäin myrkyllisiä. Jos lemmikki pääsee syömään niitä, on lemmikki vietävä heti eläinlääkäriin. Tässä alla on lista yhdestätoista lemmikeille vaarallisimmasta kasvista.

1. Liljat, joita on monenlaisia. Osa niistä voi aiheuttaa koirille oksentelua, ripulia ja vatsakipuja, mutta tietyt liljatyypit ovat kissoille hengenvaarallisia.

2. Risiinipapukasvien pavut, joita syömällä kissoille ja koirille voi aiheutua maksan ja munuaisten vajaatoimintaa tai jopa kuolema.

3. Oleanteri, jonka minkä tahansa osan syöminen aiheuttaa kissoille ja koirille oksentelua, ripulia, rytmihäiriöitä ja jopa kuoleman.

4. Sormustinkukat, jotka vaikuttavat koirien ja kissojen sydämeen ja voivat aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa.

5.–7. Tulppaanit, narsissit ja hyasintit ovat suosittuja kukkia. Onneksi vain niiden sipuliosa on lemmikeille myrkyllinen, jota ne eivät pääse kovin helposti syömään.


8. Japaninkruunukävykki, jonka lehden pienenkin palan syöminen voi olla kissoille ja koirille hengenvaarallista.

9. Atsaleat sisältävät myrkkyä, jonka liiallinen syöminen voi olla lemmikeille hengenvaarallista.

10. Shamrock-kasvi ovat erittäin myrkyllisiä lemmikkieläimille. Sen syöminen voi aiheuttaa niille esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaa.

11. Tulilatva on yleinen näky kodeissa, mutta lemmikeille myrkyllinen. Jos lemmikki syö sitä paljon, voi se tehdä lemmikin sydämelle huonoa.

Muista aina tarkistaa, että kotiisi ja pihallesi hankkimasi kasvi ei ole lemmikillesi myrkyllinen, jos lemmikillä on mahdollisuus maistella sitä.

Lue myös Miksi koirat jahtaavat omaa häntäänsä?