Pixabay
02:25 - 12.07.2022

viihde / Findance
ICE-kontakti kannattaa lisätä kännykkään - näin teet sen Android ja iPhone -puhelimilla

Onko puhelimesi osoitekirjassa lähiomaisesi nimen edessä kirjain ICE? Ehkä olet ajatellut, että In Case of Emergency -yhteystiedon korostaminen tällä tavoin helpottaa viranomaisten toimintaa hätätilanteessa, esimerkiksi jos olet tiedottomassa tilassa. Väärin - nykyaikaiset puhelimet ovat niin hyvin suojattuja, että hätäkeskushenkilöstöllä ei ole mitään mahdollisuutta päästä käsiksi puhelimesi yhteystietoihin lukituksen ohi.

DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan kertoo, miten voit määrittää ICE-yhteystiedon puhelimeesi niin, että siihen pääsee käsiksi avaamatta puhelimen lukitusta.

Vaikka puhelin olisi lukittu, voit aina soittaa hätänumeroon. Ja jos asetat hätäyhteystiedon älypuhelimeen oikein, voit soittaa siihen, vaikka älypuhelin olisi lukittu.

Älypuhelimien ansiosta turvallisuus on parantunut merkittävästi. Kaksivaiheiset pääsykoodit, turvamallit sekä kasvojen ja sormenjälkien tunnistus vaikeuttavat huomattavasti ulkopuolisen pääsyä laitteesi tietoihin. Arkielämässä tämä on erinomainen asia, mutta hätätilanteessa ei niinkään. Vahva lukitus estää ulkopuolisten, myös pelastustehtäviä suorittavien viranomaisten, pääsyn laitteeseen.

- Vanhemmissa puhelimissa oli tapana lisätä osoitekirjaan ICE-etuliite läheiselle, jolla oli ajantasaiset tiedot puhelimen omistajan sairauksista ja lääkkeistä. Tarkoituksena oli antaa viranomaisille tieto siitä, kenelle soittaa hätätilanteessa. Älypuhelinten yleistymisen myötä tämä käytäntö on nyt toivottoman vanhentunut. Hätätilanteessa yhteystietoluetteloon tallennetuista tiedoista ei ole mitään hyötyä, elleivät viranomaiset voi nähdä niitä. Onneksi älypuhelimissa on erikoistoiminto, jonka avulla ICE-tiedot voidaan katsoa avaamatta puhelimen lukitusta, Kamtsan kertoo.


Yhteydenotto vasta pelastustoimien jälkeen

ICE-yhteyksien oikeaoppisesta määrittämisestä on todennäköisesti hyötyä vasta akuuttien hätätilanteiden jälkeen. Esimerkiksi onnettomuuspaikalle saapuvien ensihoitajien päätavoitteena on pelastaa loukkaantunut henkilö ja turvata hänen terveytensä - eikä heillä välttämättä ole tässä vaiheessa suurta tarvetta tai mahdollisuutta etsiä älylaitteeseen tallennettuja yhteystietoja.

Sen sijaan niistä voi olla hyötyä, kun hätätoimenpiteet on suoritettu ja tietämätön henkilö on kuljetettu sairaalaan. Se, että tarvittavat tiedot ovat helposti saatavilla, saattaa nopeuttaa viranomaisten pyrkimyksiä ottaa yhteyttä lähiomaisiin. Ilmoittamalla hätäkeskukseen yhteyshenkilölle viranomaiset voivat esimerkiksi saada viivytyksettä tietoa siitä, käyttääkö loukkaantunut erityistä lääkitystä tai onko hänellä jokin perussairaus, kuten diabetes tai sepelvaltimotauti.

- ICE-yhteyshenkilöiden lisääminen puhelimeen voi auttaa saamaan tiedot oikeille henkilöille hätätilanteessa. Se helpottaa myös oikeanlaisen hoidon antamista. Se on yksi keino, jolla keskeiset virastot voivat saada hyödyllistä tietoa hätätilanteessa. Toinen tapa on vanhanaikaisempi: lähiomaisen tiedot kirjoitetaan paperille ja kiinnitetään joko älypuhelimen kääntöpuolelle tai säilytetään lompakossa helposti löydettävissä olevassa paikassa, Kamtsan sanoo.


Näin lisäät ICE-tiedot kännykkääsi

Vaikka puhelin olisi lukittu, voit aina soittaa hätänumeroon. Ja jos asetat älypuhelimeesi oikean hätäyhteystiedon, voit soittaa hänelle, vaikka älypuhelin olisi lukittu. Katso alta, miten se lisätään eri laitteisiin.

Android

Android-laitteissa ICE-yhteystiedon lisäämisen tapa vaihtelee valmistajien ja järjestelmäversioiden välillä, mutta perusajatus on sama. Uudemmissa järjestelmäversioissa se tehdään Googlen ohjeiden mukaan menemällä kohtaan Asetukset > Tietoja puhelimesta > Hätätilannetiedot. Lukitusnäyttöön on myös mahdollista lisätä tekstiä, kuten nimiä, puhelinnumeroita tai terveystietoja.

Esimerkiksi Android 9 -käyttöjärjestelmää käyttävässä Samsungin puhelimessa polku on hieman pidempi: Asetukset > Tietosuoja ja turvallisuus > Hätäviesti > Yhteystiedot hätätilanteessa > Lisää yhteystieto. Hätäviestivalikossa sinua muistutetaan siitä, että voit soittaa hätäpuhelun painamalla nopeasti virtapainiketta viisi kertaa. Samalla toiminnolla käyttäjä voi myös aktivoida hätäviestin valitulle yhteystiedolle senhetkisen sijaintitiedon kera. Samsung-puhelinten uusimmissa versioissa hätäyhteystietoja lisätään ja muokataan kohdassa Asetukset > Turvallisuus ja hätätilanteet > Hätäyhteyshenkilöt. OnePlus-puhelimissa hätäyhteystietoja voi lisätä Asetuksissa kohdasta Turvallisuus ja näytön lukitus > Hätäpelastus.

iPhone

Apple iPhonessa hätäyhteystiedon lisääminen tapahtuu puhelinluettelon kautta. Voit valita hätäkeskuskontaktin avaamalla sen henkilön yhteystietosivun, jonka haluat nimetä ICE-kontaktiksi, ja valitsemalla "Lisää ICE-yhteyshenkilöksi". Yhteyshenkilö näkyy tällöin myös SOS-tiedoissa, joihin pääsee valikkopolun Asetukset > Terveys > SOS-tiedot kautta. Voit lisätä valittuun yhteystietoon tietoja, esimerkiksi onko henkilö puoliso, sukulainen vai ystävä. Voit myös lisätä SOS-tietoihin henkilökohtaisia terveystietoja sairauksista lääkkeisiin ja allergioihin.

ICE-yhteyshenkilölle soittaminen ilman lukituksen avaamista

Android-puhelimessa hätäyhteystietoihin pääsee käsiksi pyyhkäisemällä lukitusnäytöstä ylöspäin ja napsauttamalla Hätäpuhelu. Avautuvassa valikossa voit soittaa paitsi paikalliseen hätänumeroon myös ottaa yhteyttä omistajan valitsemaan ICE-yhteyshenkilöön: Tiedot hätätilanteessa > Yhteystiedot hätätilanteessa.

Lukitussa iPhonessa (8 tai uudempi) vastaavat tiedot löytyvät valikosta, joka avautuu pitämällä virtanäppäintä ja jompaakumpaa äänenvoimakkuusnäppäintä pitkään painettuna samanaikaisesti. Valitse sieltä SOS-tiedot, jolloin näytetään terveystiedot ja yhteyshenkilöt, joille voi soittaa painamalla puhelinnumeroa. Jos lukittu puhelin pyytää pääsykoodia, pääset hätäyhteystietoihin painamalla hätänäppäintä ja valitsemalla sitten SOS-tiedot.



Suomalainen industrial metal ansaitsee oman Spotify-soittolistansa: Turmion Kätilöt, Ruoska, Valhetta, Tuoni, 2 Times Terror, RTPN... Klikkaa soittolistaan ja tallenna!